Vak: Professioneel Handelen 3 credits: 5

Vakcode
MIVB21PH3
Naam
Professioneel Handelen 3
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
I. Imholz
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Aanwezigheid  - Aanwezigheid
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Opdracht  - Opdracht

Leeruitkomsten

De student kan gedrag van anderen overtuigend beïnvloeden door het toepassen van theorie over veranderbaarheid van gedrag. De student kan zijn boodschap visualiseren met behulp van state of the art communicatieve middelen en inzetten/toepassen op een specifieke doelgroep

De student begrijpt wederzijdse beïnvloeding tussen personen en in groepen, kan interactiepatronen hierin duiden met behulp van theoretische modellen en geeft betekenis aan het eigen gedrag binnen de interactie en de ontwikkeling hierin.

Inhoud

In dit semester werk je in een team aan de eerste en tweede fase van een onderzoek. Dit team van medestudenten gebruik je om de theorie van Professioneel Handelen toe te passen. Je persoonlijke effectiviteit in relatie tot je projectteam is een belangrijk onderwerp.

Persoonlijk leiderschap en werken in een team staan centraal in het eerste semester van de leerlijn Professioneel Handelen. Leiding geven aan jezelf is een van de kerngebieden van het opleidingsprofiel van de MiZ. De opleiding heeft als belangrijke uitgangspunt dat jij zelf sturing geeft aan je ontwikkeling tot (beginnend) beroepsbeoefenaar. In het eerste deel van semester 1 is de invalshoek met name jouw persoonlijke effectiviteit in de context van een team. Het gaat dus niet alleen om hoe jij als individu het beste functioneert, maar ook wat individuele rollen in een team zijn. Hoe zorg je dat een team meer is dan een groep en als totaal goed functioneert?
Vragen die hierbij centraal staan:
- Wat is eigenlijk 'teamwork'?
- Wat zijn succesfactoren voor een goedlopend team?
- Wat is vaak je rol in interactie met anderen?

Daarnaast is het beïnvloeden van gedrag in veel kerntaken van het opleidingsprofiel een belangrijke competentie. Denk aan het beïnvloeden van gedrag van individuele medewerkers en van teams in organisaties. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een individu gebruik gaat maken van beschikbare zorgtechnologie? 
Je kunt ook denken aan het beïnvloeden van gedrag van groepen mensen in de samenleving. Bijvoorbeeld gedragsbeïnvloeding in het kader van gezond ouder worden, een gezonde(re) leefstijl hanteren en meedoen in de maatschappij. Onderwerpen die in het vakgebied Zorg en Welzijn heel actueel zijn en waar de beroepsbeoefenaar dus zeker mee te maken krijgt . 
In deze cursus wordt ingegaan op de belangrijkste mechanismen achter gedragsbeïnvloeding.  Hoe kan nieuw gedrag aangeleerd worden? Welke hersengebieden zijn hierbij betrokken? Wat zijn dominante theorieën op het gebied van veranderen en beïnvloeden van eigen en andermans gedrag?

De student krijgt:
- kennis over waarom mensen doen wat ze doen, hoe gedrag verklaard kan worden;
- inzicht in hoe mensen hun eigen gedrag beïnvloeden; 
- inzicht in hoe het gedrag van anderen beïnvloed en veranderd kan worden.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies