Vak: Professioneel Handelen 4 credits: 5

Vakcode
MIVB21PH4
Naam
Professioneel Handelen 4
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
I. Imholz
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Aanwezigheid - Aanwezigheid
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

De student leidt de taakvolwassenheid van een team af uit het teamfunctioneren en de gedragingen van de teamleden en kan de taakvolwassenheid van het team daarmee beïnvloeden. De student maakt bij zijn toepassing gebruik van begrippen uit de theorie.

De student kan diverse gesprekstypen toepassen waarbij de student kan schakelen tussen een leidende rol en een coachende rol in een professionele middencomplexe setting in zorg en welzijn.

Inhoud

In semester 2 richt je je op het begeleiden van het teams en individuen binnen teams. In het eerste semester heb je nog vooral naar jezelf en je eigen team gekeken, nu onderzoeken we hoe je als coach of als leidinggevende het teamfunctioneren kunt vergroten. Hoe kun je een adequatie taakvervulling bij anderen bevorderen en de kwaliteiten van anderen benutten en ontwikkelen? Het theoretisch kader waar vanuit we kijken is systeemdenken. De achterliggende gedachte daarvan is dat teamleden elkaar beïnvloeden  en een eventuele ongewenste situatie met elkaar in stand houden. Als coach of leidinggevende ben je niet op zoek naar verklaringen maar op zoek naar cirkels van beïnvloeding. Hoe kun je het teamleren vergroten door in te spelen op de interactie? Hoe kun je de afhankelijkheid van de leidinggevende, manager of coach verkleinen en het eigenaarschap vergroten? Hoe zorg je ervoor dat de verantwoordelijkheid voor de inhoud bij het team ligt? In deze spannende dynamiek leer je observaties te duiden en interventies toe te passen. Je leert meer gevorderde methodieken om te interveniëren.

Naast het begeleiden van teams als geheel, besteden we dit semester ook aandacht aan motiverende gespreksvoering. In zorg en welzijn motiveren vele professionals hun cliënten tot gezonder gedrag. Ook als MiZ-er beïnvloed je gedrag van anderen, in dit geval vaak medewerkers. Welke gespreksstijl versterkt iemands motivatie en bereidheid tot verandering? Hoe werk je samen als leidinggevende of coach in het individuele gesprek met de ander? We gebruiken de methodiek voor motiverende gespreksvoering om je basisgespreksvaardigheden tot een hoger niveau te brengen. Je bent in dit semester zelf actief aan de slag als coach en tijdens de lessen word je hiervoor ondersteund en op scherp gezet. 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies