Vak: Zorgorg.in een veranderende maatschappij credits: 5

Vakcode
MIVP19ZVM1A
Naam
Zorgorg.in een veranderende maatschappij
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Huizing
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Aanwezigheid - Aanwezigheid
  • Opdracht - Schriftelijk, eigen organisatie
  • Zorgorg.in een veranderende maatschappij - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  1. De student kent de belangrijkste  fasen en stelselherzieningen uit de historie van zorg en welzijn vanaf de vorige eeuw tot heden.
  2. De student beschrijft verschillende uitdagingen van de verzorgingsstaat en benoemt daarin maatschappelijke, economische, demografische en technologische ontwikkelingen.
  3. De student omschrijft verschillende dilemma’s van zorg en welzijn zoals bijvoorbeeld ‘ zorg als recht of zorg als voorziening’ en legt in eigen woorden de paradigmashift (kanteling) uit.
  4. De student benoemt hoe de gezondheidszorg in een ander land is georganiseerd en hoe de markt, de overheid en het particulier initiatief daar een rol spelen.
  5. De student herkent innovatieve en internationale ontwikkelingen in de zorg zoals Healthy Aging en Triple Aim in de context van de kanteling van nadruk op ziekte en zorg naar nadruk op gedrag en gezondheid.
  6. De student noemt voorbeelden van interculturele verschillen die van invloed zijn op de professionele communicatie.*

    *Deze leeruitkomst wordt getoetst in deze conceptuele leerlijn middels de online meeting met studenten uit het buitenland. 

Inhoud

Bij dit vak leer je hoe je actuele ontwikkelingen in zorg en welzijn kunt duiden vanuit de maatschappelijke context en de historie.  Je verdiept je in de historische context van waaruit de huidige ontwikkelingen zijn ontstaan. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Wat is het verband tussen liefdadigheid en zorg? Vanaf wanneer sprak men over de participatiesamenleving en wat waren aanleidingen? Wat maakt dat we nu aandacht hebben voor Healthy Ageing en Positieve gezondheid?  We behandelen telkens actuele vraagstukken, zoals bijvoorbeeld de huidige dilemma's in de ouderenzorg en geven deze betekenis vanuit de historische context.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies