Vak: Introductie zorg en preventie credits: 5

Vakcode
MIVP21IZP1
Naam
Introductie zorg en preventie
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
B. Schoonbeek
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Professioneel product - Professioneel product

Leeruitkomsten

In de lessen Introductie zorg werk je in de lessen aan de volgende leeruitkomsten.
De student MiZ kan op beginnend niveau m.b.t. het domein zorg & welzijn:
  1. de verschillende indelingen waarop de sector zorg is onder te verdelen reproduceren en beschrijven en kan meerdere voorbeelden geven van instellingen die bij deze indeling horen.
  2. de beleving vanuit het perspectief van een cliënt van een verblijf in een instelling van de sector zorg uitleggen en met voorbeelden van cliënten de beleving illustreren.
  3. een kritische houding t.a.v. de actuele ontwikkelingen binnen de sector zorg laten zien en voorbeelden geven, waaruit deze houding blijkt. De student is in staat om gegeven knelpunten binnen het domein op een ondernemende manier te interpreteren.
  4. een beschrijving geven van een aantal typerende voorbeelden van functies die in de sector zorg voorkomen en waartoe de opleiding opleidt.
  5. bovenstaande leeruitkomsten op een correcte wijze in een beroepsproduct te beschrijven.

Inhoud

In Nederland bemoeit de overheid zich niet met de uitvoering van de gezondheidszorg. Particuliere zorgaanbieders (individuele beroepsbeoefenaren en zorginstellingen) zijn hiervoor verantwoordelijk. Wel blijft de overheid verantwoordelijk voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg. Je maakt in deze lessen kennis met de sector zorg; de eerstelijns zorg en specialistische- en doelgroepspecifieke zorg. Je krijgt naast een globaal overzicht de verschillende indelingen in de zorg ook een globaal overzicht van het werkveld, de beroepen binnen deze sector en de ontwikkelingen die er gaande zijn. Daarnaast leer je wat de betekenis is van de nieuwe ontwikkelingen voor burgers en voor mensen die in deze sector werken. Bij de overzichten van de zorg hoort ook de financiële kant; de financiering ervan maakt ook onderdeel uit van de lessen. Ter afronding van de lessen leer je op een correcte wijze een beroepsprocuct te schrijven, volgens de juiste grammatica en bronverwijzingen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies