Vak: Ontwikkelingen in het werkveld credits: 5

Vakcode
PEDA18OIW
Naam
Ontwikkelingen in het werkveld
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
Toetsen
  • TOETS-01 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  1. Deelt nieuwe inzichten of nieuw ontwikkelde methoden en technieken met relevante anderen (bijv. via projectgroep, beroepsorganisatie, netwerk, etc.)
  2. Kennis van ketenpartners (sociale kaart),
  3. Kennis van het gemeentelijk- en rijksoverheidsbeleid t.a.v. het jonge kind
(Deel van):
  1. Voert gesprekken met externe partijen in het kader van samenwerking, afstemming of overdracht van kinderen (bijv. basisschool, BSO, centrum voor jeugd en gezin, consultatiebureau, etc.) en bewaakt hierbij de doorgaande lijn.
  2. Voert gesprekken met ouders over de rol die verschillende ketenpartners vervullen in de opvoeding/ ondersteuning van hun kind en adviseert hen over het aangaan van gesprekken met ketenpartners. 

Inhoud

Als pedagogisch educatief professional kijk je niet alleen naar het reilen en zeilen op je eigen groep, maar is het ook van belang dat je oog hebt voor de ontwikkelingen in het werkveld; weet wie je waarvoor kunt benaderen; weet met wie je samen kunt werken etc. Kortom: je moet kennis hebben van de ketenpartners van je organisatie.
Tijdens diverse colleges worden gastsprekers uitgenodigd van organisaties waar kindcentra gericht op 0-12 jaar mee samenwerken. Voorbeelden zijn gastsprekers op het gebied van: gemeentelijk beleid, Integraal Kindcentrum, Passende Kinderopvang, CJG, jeugdbescherming, wijkgericht werken, PACT.
 

School(s)

  • Pedagogische Academie