Vak: Speciale kinderen credits: 3

Vakcode
PEDA18ONP
Naam
Speciale kinderen
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • TOETS-01 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  • De student herkent en onderscheidt belangrijke symptomen en verklaringen van ontwikkelingsachterstanden en probleemgedrag bij kinderen en jongeren. (1.1e)
  • De student benoemt en onderscheidt met behulp van het meervoudig risicomodel op grond van realistische casuïstiek de beperkingen (probleemveroorzakende, -versterkende en instandhoudende factoren) en mogelijkheden (intelligentieniveau, steunend netwerk) van een kind/jongere met een psychische stoornis en komt tot een eerste inschatting van het functioneren in termen van draagkracht en –last. (1.1f)
  • De student benoemt en onderscheidt belangrijke opvoedings- en begeleidingsmogelijkheden van ontwikkelingsachterstanden en probleemgedrag bij kinderen en jongeren. (1.2j)

Inhoud

In deze cursus ga je aan de slag met vragen als: Wat is ontwikkelingspsychopathologie? Wat spreekt je aan in de kinder- en jeugdpsychiatrie? Hoe zie jij een psychische stoornis? Wat is een spraak/taalstoornis? Wat zijn diagnostische kenmerken van ASS? Wat is jouw standpunt bij een veelvoorkomende kind- en ontwikkelingsstoornis als ASS of ADHD: wat is normaal (kinderlijk) gedrag vs. wat zijn abormale gedragingen? Wanneer is er volgens jou sprake van een leerprobleem? Wat zeggen prevalentiecijfers over angststoornissen en PTSS? Wat zijn kenmerken van een veilige hechting bij kinderen? Wat zijn fases van rouw die een kind kan doorlopen? Etc. Om antwoord te kunnen geven op deze vragen is het van belang kennis te hebben over de ontwikkelingspsychopathologie. Deze kennis heb je vervolgens nodig voor het schrijven van de handelingsplannen, waar je deze module binnen de integrale leerlijn mee aan de slag gaat.

School(s)

  • Pedagogische Academie