Vak: Taalstimulering credits: 10

Vakcode
PEDA18ONT1
Naam
Taalstimulering
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • TOETS-01 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Centraal in deze module staat de rol van "professional in opvoeding en educatie” en de rol van “ontwikkelaar”. De leeruitkomsten die hierbij horen zijn:
  1. Kent en hanteert observatiemethoden voor het monitoren en analyseren van de ontwikkeling van kinderen en kan hier adequaat over rapporteren.
  2. Oriënteert zich op de leefsituatie van individuele kinderen (micro/meso/macro niveau) en kan beschrijven hoe hij activiteiten, communicatie, en  ondersteuning hierop aanpast.
  3. Signaleert en schetst de behoeften en talenten van kinderen van 0-6 jaar op cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkelingsgebieden en gebruikt hierbij passende theorieën (o.a. ontwikkelingspsychologie).Past theorieën en inzichten en concepten toe in de beroepspraktijk van het jonge kind en stimuleert zo de gezonde ontwikkeling van het jonge kind.
  4. Creëert een positief klimaat, waarin kinderen van 0-6 jaar zich veilig en uitgedaagd voelen.
  5. Biedt vanuit hoogwaardige interacties passende ondersteuning, sturing en activiteiten aan om de (cognitieve, motorische, sociaal-emotionele) ontwikkeling van kinderen te stimuleren, creëert en stimuleert talentmomenten. Educatieve en affectieve proceskwaliteit staan hierbij centraal.
  6. Biedt activiteiten aan die uitnodigen tot interactie tussen kinderen en geeft sturing aan de interactie tussen kinderen.
  7. Geeft sturing aan de groep, daarbij rekening houdend met de (pedagogische en didactische) behoeften/ talenten van de individuele kinderen in de groep.
  8. Kan kerndoelen/tussendoelen die gesteld worden in het basisonderwijs vertalen naar en afstemmen op de onderwijsbehoeften van jonge kinderen.
  9. Zorgt er voor dat de omgeving gestructureerd is ingericht, kinderen uitdaging biedt en regelmatig wordt vernieuwd (bijv. op basis van thema’s, seizoenen, interesses van de kinderen, etc.) en houdt hierbij rekening met de wettelijke kaders en pedagogisch beleid en/of onderwijsvisie.
 

Inhoud

In deze module voer je een beroepsopdracht uit dat te maken heeft met taalstimulering. Hierbij staan de vaardigheden van de pedagogisch professional centraal in relatie tot de taalontwikkeling. Geoefend zal worden in interactief voorlezen, gesprekken voeren met kinderen, stimuleren van de woordenschat, kansen creëren en kansen grijpen, bevorderen van de autonomie.
In deze module wordt uitgegaan van de theorie van Talentenkracht waarbij de focus ligt op talentvolle interactievaardigheden en het herkennen van talentvol gedrag bij kinderen.
De opdrachten voor je uit in je eigen beroepspraktijk.  

School(s)

  • Pedagogische Academie