Vak: Recht en ethiek credits: 2

Vakcode
PEDA18REE
Naam
Recht en ethiek
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • TOETS-01 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
De student kan de drie samenlevingsvormen die in Nederland bij wet geregeld zijn beschrijven en onderscheiden. Hij/zij weet wat de juridische consequenties van elk van die vormen zijn voor de samenlevingspartners en hun jonge kinderen. Verder kan de student voor elk van de samenlevingsvormen beschrijven wat de juridische consequenties zijn voor de partners en (jonge) kinderen zijn bij (echt)scheiding.
 
De student kent de inhoud  van en het  onderscheid tussen juridisch ouderschap en ouderlijk gezag. Hij/zij kan de rechten en plichten opsommen van (juridische) ouders, pleegouders en gezinsvoogden in Nederland.
 
De student kan de wettelijke taken van de gemeente in het kader van de Jeugdwet beschrijven. Hij/zij kan ook de wettelijke taken en bevoegdheden noemen van de zeven samenwerkingspartners in de jeugdhulp (Raad voor de Kinderbescherming, Gecertificeerde instellingen voor Jeugdbescherming, Jeugdreclassering, Veilig Thuis, Pleegzorg, Rechterlijke macht en GGZ-jeugdinstellingen).
 
De student kan de rechten en plichten van ouders en van educatief pedogische medewerkers zoals die voortvloeien uit het familie- en jeugdrecht, toepassen op eenvoudige casuïstiek.


Competenties
 
 
1.1.f. Signaleert risicofactoren (in het systeem) van het kind m.b.v. een passend model en kan hier preventief op inspelen.
1.2.i. Biedt passende ondersteuning  bij lichte en veel voorkomende problematiek en verwijst bij complexe problemen door/of stemt de zorg omtrent het kind af met ouders en ketenpartners.
2.2.e. Zorgt indien nodig voor doorverwijzing naar en/of afstemming met specialistische zorg- of hulpverleners (logopedie, fysiotherapie, jeugdhulpverlening, etc.)
2.2.f. Is alert op signalen van verwaarlozing, mishandeling en misbruik van seksuele, psychische of fysieke aard en handelt bij signalen, conform de wet- en regelgeving (meldcode en protocol).
3.1.d. Voert gesprekken met ouders over de rol die verschillende ketenpartners vervullen in de opvoeding/ondersteuning van hun kind en adviseert hen over het aangaan van gesprekken met ketenpartners.

Inhoud

Als Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (PEP) kan je niet om het familie-en jeugdrecht heen. Immers, jij bent de professional die meedenkt vanuit jouw gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot jonge kinderen over pedagogisch beleid en de wijze waarop ontwikkelingsstimulering en opvoedingsondersteuning in de organisatie wordt geïmplementeerd. Daarnaast ben je gericht op het vergroten van de ouderbetrokkenheid en het ondersteunen van ouders en je onderneemt activiteiten om dit te vergroten. Bij deze taakuitoefening heb je hoe dan ook te maken met de rechtspositie van het jonge kind, de rechtspositie van ouders, en de rechtspositie van de professional rondom het kind en zijn gezin.

 

In deze interactieve hoorcolleges staan eerst de rechtspositie van de minderjarige centraal. Minderjarigen nemen in het Nederlands recht een bijzondere positie in. Ze staan onder gezag van ouders (of een voogd) en kunnen niet zelf juridisch bindende afspraken maken. Uitgangspunt is dat de ouders (of voogd) de belangen van de minderjarige op een goede manier behartigen. Maar wat als zij dit niet op een verantwoorde manier doen en daardoor de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van de minderjarige gevaar loopt? In dit soort situaties kan op verschillende manieren worden ingegrepen. Op welke manieren en welke (rechts)regels daarop van toepassing zijn, leer je in deze module.

Er komen vragen aan bod als -Wat zijn de rechten en plichten van ouders en wanneer ben je in juridische zin ouder? Is het de juridische vader van het kind of de nieuwe vriend van moeder? Met wie mag je informatie over het kind delen? Voor een PEP’er is het goed om te weten met wie je van doen hebt.

Verder staan we in deze module stil bij de Jeugdwet. Sinds 2015 hebben gemeenten de zogenoemde jeugdhulpplicht. Als PEP’er ben je een speler in dat gemeentelijke veld en vergaar je kennis over de taken en de rol van de andere spelers. Zo leer je over de grenzen van je eigen vakgebied heen te kijken. Dit allemaal in het belang van het (jonge) kind.

 

School(s)

  • Pedagogische Academie