Vak: Seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag credits: 2

Vakcode
PEDA19SEG
Naam
Seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
G.J. Dijkstra
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • TOETS-01 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

1.       De student onderkent hoe eigen seksuele opvoeding en socialisatie, emoties, waarden en normen over seksualiteit en diversiteit zijn/haar handelen kan beïnvloeden en wordt zich bewust van de emoties, waarden en normen van anderen.
2.       De student herkent handelingsverlegenheid met betrekking tot het praten over seksualiteit in contact met kinderen en ouders/opvoeders en formuleert eigen leerwensen hoe bekwamer te worden.
3.       De student beschrijft gezonde seksuele ontwikkeling en seksueel risicogedrag en signaleert en bespreekt dit aan de hand van casuïstiek door gebruik te maken van het vlaggensysteem.
4.       De student herkent, onderscheidt en benoemt signalen van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel misbruik en onderbouwt concrete vermoedens van grensoverschrijdend gedrag door gebruik te maken van signaleringskaarten.
5.       De student onderkent de noodzaak van het bespreken van signalen van kindermishandeling en seksueel misbruik in relatie met de schadelijke gevolgen in het verdere leven van het slachtoffer.
6.       De student benoemt de verschillende stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (stappenplan/protocol) en past deze toe aan de hand van casuïstiek en legt de factoren die meespelen om tot een goede weging te komen uit.
 
 

Inhoud

 
 
 
Wanneer je met kinderen en jongeren werkt, krijg je te maken met seksualiteit als onderdeel van de ontwikkeling. Dan gaat het in eerste instantie over gezonde seksualiteit en de (gezonde) seksuele ontwikkeling. Maar binnen je werk kun je ook te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. En, wanneer je de term grensoverschrijdend gedrag breder bekijkt, met huiselijk geweld en kindermishandeling. 
Binnen deze cursus wordt aandacht besteed aan het opleiden van PEPs die bekwaam zijn in het signaleren en handelen rondom thema’s van seksualiteit, grensoverschrijdend gedrag, huiselijk geweld en kindermishandeling. Om oog te hebben voor deze thema’s in de praktijk is het nodig kennis te hebben van seksueel gezond en ongezond gedrag om adequaat te kunnen reageren op grensoverschrijdend gedrag en om signalen van de verschillende vormen van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel misbruik te kunnen herkennen en de gevolgen hiervan te kunnen bespreken. Ook is het belangrijk om de stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te kennen. Bovenstaande thema’s zijn het uitgangspunt van deze cursus om van daaruit te werken aan het doorbreken van handelingsverlegenheid en het vergroten van bekwaamheid. Dit wordt onder andere gedaan aan de hand van het vlaggensysteem, het e-learning programma Augeo ‘Leren signaleren’ en het oefenen met de stappen van de meldcode.
 
 
Competenties
·         2.2 c. Informeert de ouders/opvoeders over de ontwikkelingsproblemen van hun kind en adviseert hen over de te nemen stappen.                                    
·         2.2 e. Zorgt indien nodig voor doorverwijzing naar en/of afstemming met specialistische zorg- of hulpverleners (logopedie, fysiotherapie, jeugdhulpverlening, etc.).
·         2.2 f. Is alert op signalen van verwaarlozing, mishandeling en misbruik van seksuele, psychische of fysieke aard en handelt bij signalen, conform de wet- en regelgeving (meldcode en protocol). 
·         3.2 d. Sluit in het contact met ouders op respectvolle wijze aan bij de culturele en maatschappelijke achtergrond van de  ouders/verzorgers. 
·         4.1 b. Reflecteert op het eigen functioneren en de ontwikkeling tot professional, die tot nu toe is doorgemaakt en zijn kwaliteiten/krachten, maar ook zwaktes/ontwikkelpunten. 
 

School(s)

  • Pedagogische Academie