Vak: Kind in context credits: 5

Vakcode
PEDA21KIC
Naam
Kind in context
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
D.T. Dijkstra-Bark
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • TOETS-01 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De cursus kent de volgende leeruitkomsten:
 
De student:
1.      heeft kennis en inzicht in relevante sociologische theorieën die van belang zijn om het kind in z’n context te begrijpen (meso/macro factoren). De kernwoorden zijn hierin: socialisatie, cultuur, sociaal bewustzijn, sociale ongelijkheid, rechtvaardigheid en emancipatie.
2.      heeft kennis en inzicht in relevante culturele aspecten in de opvoeding en de rol van migratie in opgroeien en opvoeding.
3.      herkent een moreel ethische kwestie, kent het drie-wereldenmodel en de gevolgenethiek/plichtethiek/deugdethiek en kan dit toepassen op een eenvoudige casus.

Inhoud

Het is belangrijk om als Pedagogisch Educatieve Professional een kind te kunnen begrijpen in z'n context. Een kind groeit op binnen een bepaald gezin in een bepaalde wijk of buurt in een samenleving waar van alles en nog wat speelt. Het is dan ook belangrijk dat de student weet hoe bijvoorbeeld culturele diversiteit en sociale ongelijkheid een rol spelen in de opvoeding en het opgroeien van kinderen. Wanneer we spreken over diversiteit raken we ook aan de eigen normen en waarden en cultuur. Dit kan ook voor dilemma's zorgen. Met die reden zal er dan ook aandacht worden besteed aan ethiek.
 
 

School(s)

  • Pedagogische Academie