Vak: De Wetenschappelijke Cyclus credits: 10

Vakcode
BFVP22CYCLUS
Naam
De Wetenschappelijke Cyclus
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
F. Feenstra
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Beroepsproduct - Overige toetsing
  • Wetenschapscommunicatie - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  1. Je formuleert toetsbare, relevante en haalbare onderzoeksvragen en vertaalt deze in verwachte uitkomsten (hypothesen). 

  1. Je ontwerpt een haalbaar experiment om een onderzoeksvraag te beantwoorden en legt dit vast in een protocol, met oog voor betrouwbaarheid (o.a. juiste controles), kwaliteitsborging en (privacy) wetgeving. Je voert dit experiment uit volgens protocol. 

  1. Je beoordeelt de kwaliteit van het experiment, de betrouwbaarheid van het protocol en ook van de verkregen data. Dit log je controleerbaar en reproduceerbaar. 

  1. Gebruikmakend van relevante data-visualisaties en statistische technieken voer je met de programmeertaal R een data-exploratie uit op verkregen of zelf verzamelde data. 

  1. Je onderscheidt verschillende bronnen van variatie in jouw meetwaardes en schat hun grootte met behulp van statistische methodes. 

  1. Je gebruikt je computersysteem efficiënt -indien relevant met git- om je onderzoeks-documenten en -data te beheren volgens in het vakgebied geldende standaarden.  

  1. Je geeft constructieve feedback op wetenschappelijke producten van anderen. 

  1. Je schrijft aan de hand van een template een paper volgens de wetenschappelijke standaarden. 

  1. Je evalueert je eigen functioneren en benoemt sterke punten en ontwikkelpunten
     

Inhoud

Als bio-informaticus moet je vaak onderzoek doen en dat doe je volgens de wetenschappelijk cyclus. Deze cyclus begint altijd met een onderzoeksvraag. Een onderzoeksvraag is nooit zomaar een vraag: hij moet aan een aantal voorwaarden voldoen, met aspecten zoals meetbaarheid. 

Naast het formuleren van de onderzoeksvraag kent te wetenschappelijke cyclus een heel aantal andere elementen: opstellen van hypotheses, bestuderen wat al bekend is, ontwerpen van experimenten, reproduceerbaar uitvoeren van die experimenten, verkregen data analyseren en modelleren, en natuurlijk het beantwoorden van de onderzoeksvraag. Uiteindelijk moet dit gehele proces opgeschreven worden op een manier zodat de wetenschappelijke gemeenschap de kans heeft je werk te controleren, te herhalen of op voort te bouwen. 

Een heel belangrijk aspect in dit alles is dat je kunt inschatten hoeveel data je nodig hebt, hoe goed de data is en hoe goed de methode is die je gebruikt om de vraag te beantwoorden. Zo zijn er een aantal standaard stappen en ‘checks’ die je moet doen in een onderzoek.  

Kortom, hoe doe je wetenschappelijk onderzoek? Dat leer je in deze module!  


Vertegenwoordigde beroepstaken 

  • Onderzoek uitvoeren binnen het domein van de Life Sciences 

  • Een basale bio-informatica infrastructuur opzetten en beheren 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Life Science & Technology