Vak: Pathologie 2 credits: 2

Vakcode
BOVH8PAT2
Naam
Pathologie 2
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
M.J. Smelt
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Pathologie 2 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
1. De anatomie en functie van het cardiovasculaire systeem, respiratoire systeem, nieren en leverkennen. 
2. Het vetmetabolisme kennen en kunnen beredeneren wat de gevolgen zijn van een fout in dit metabolisme. 
3. Het mechanisme van zuurstof en CO2 vervoer in het bloed en de regulatie van de bloed pH kennen en de relatie tussen deze twee mechanismen begrijpen.  
4. Het renine-angiotensine-aldosteron-systeem kennen en de relatie met de werking van de nieren en het cardiovasculaire systeem begrijpen. 
5. De vloeistofstromen tussen bloed en weefsel en de relatie met de werking van verschillende organen begrijpen en kunnen beredeneren wat de gevolgen zijn van veranderingen in dit systeem.
6. Classificatie van verschillende lymfomen en multipele myeloom kennen. 
7. De samenhang tussen de werking van verschillende organen en orgaansystemen begrijpen en kunnen beredeneren wat de gevolgen zijn van veranderingen in de functie van deze organen. 

Inhoud

In dit vak wordt de pathologie van verschillende organen behandeld. De stof uit pathologie 1 wordt als bekend verondersteld. Aan de hand van een patient zullen we de fysiologie en de pathologie van een orgaan bespreken. De organen die aan bod zullen komen zijn: het hart, de longen, de lever, de nieren en lymfeknopen. Daarnaast zullen jullie in kleine groepen werken aan een groepsopdracht.  Het cijfer voor deze groepsopdracht maakt 20% van het eindcijfer uit, het tentamencijfer maakt 80% van het eindcijfer uit.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Life Science & Technology