Vak: O&O Onderzoek & Methode 1 credits: 3

Vakcode
BVVH16OOMETH1
Naam
O&O Onderzoek & Methode 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
V. Diderich-Georgievska
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Probleem gestuurd onderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • O&O Ontw & Methode 1 - Opdracht

Leeruitkomsten

1.De student is in staat een op systematische werkwijze te demonstreren en te verklaren - in schema’s, berekeningen, tekeningen, visualiseren op niveau van platte projectie, beeld en tekst -, betreffende de woonruimte op het niveau van gebouw, buurt en wijk.
 
2.De student is in staat een gegeven woonfunctie te identificeren en te beschrijven op relevante aspecten en begrippen.(woonprogramma, ruimtelijke opzet en woningontsluiting.
 
3.De student is in staat de gegeven situatie te analyseren met behulp van begrippen zoals vloeroppervlak, bebouwingsoppervlak, kaveloppervlak, bebouwingsindex, netto woningdichtheid, bruto woningdichtheid, schakeling en groepering.
 
4. De student kan de ontwikkeling van een woonbuurt observeren, typeren, schematiseren en analyseren.

Inhoud

Wonen op verschillende schaalniveau’s en de menselijke maat zijn de centrale thema’s in de module Onderzoek & Methode -1, het Research Lab. Begrippen als menselijke maat, woonplan, woningontsluiting, woningschakeling ,woninggroepering, openbare ruimte, woningdichtheid, enzovoort krijgen in deze module aandacht. In het  Research Lab wordt onderzoek gedaan naar de organisatie ,de functionaliteit en de maatvoering van de woonruimte en deze worden verklaard in de relatie met het  gebouw, de buurt en de wijk.
In de workshops (werkcolleges) wordt wekelijks geanalyseerd en onderzoek gedaan naar het woonprogramma van de eigen woonruimte en de woonsituaties van de verschillende casussen die aangeboden worden tijdens de workshops. Naast het woonprogramma worden de woningontsluiting, de woninggroepering, de schakeling van de woningen en de woningdichtheid geanalyseerd en onderzocht.  De historische aspecten van woonruimte en huisvesting in Nederland worden ook opgenomen in de proces van analyse en onderzoek.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Future Environments