Vak: O&O Onderzoek & Methode 2 credits: 3

Vakcode
BVVH16OOMETH2
Naam
O&O Onderzoek & Methode 2
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
V. Diderich-Georgievska
Werkvormen
  • Onderwijs
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • O&O Ontwerpmethodiek 2 - Opdracht

Leeruitkomsten

1. De student is in staat om een gegeven stedenbouwkundige omgeving (openbare ruimte) en publieke en/of utilitaire gebouwen te begrijpen en te beschrijven in zijn historische en maatschappelijke context en deze ruimtelijk te herkennen door te tekenen.
2. De student is in staat de ontwerp domeinen (functie, vormgeving, materiaal/constructie/structuur, ligging en context) als elementaire basisbegrippen van stedenbouw en architectuur te begrijpen en te beschrijven in de gegeven reeks projecten.
3. De student kan een ontwerp van een bestaand gebouw met een publiek en/of utilitaire programma systematisch analyseren op grond van de ontwerpdomeinen (functie, vormgeving, materiaal/ constructie/ structuur, ligging en context) en deze schematisch weergeven, benoemen en verklaren met behulp van onderzoeksmethoden
4. De student kan een ontwerp van een bestaande openbare ruimte systematisch  analyseren op grond van de ontwerpdomeinen (functie, vormgeving, materiaal/ constructie/ structuur, ligging en context) en deze schematisch weergeven, benoemen en verklaren met behulp van onderzoeksmethoden
5. De student kan het ontwerpen en de ontwerpprincipes van de gegeven openbare ruimte en publieke gebouw verklaren met de vijf generieke elementen van het ontwerp proces: Experimenteren, leidraad, ontwerpdomeinen, referentiekader, taal (schetsen en modelleren).

Inhoud

Tijdens de workshops wordt er gewerkt aan de geformuleerde probleemstellingen. Op grond van de gegeven probleemstelling formuleert de student (gecoacht) de hoofdvraag en deelvragen voor zijn nader onderzoek t.b.v.de opdracht(en). Daarbij wordt gebruik gemaakt van aantal onderzoeksmethoden, met focus op analyseren. Er wordt tijdens de workshops nadruk gelegd op leren analyseren in drie stappen: inventariseren, ordenen en verklaren.

De thema’s van de opdrachten zijn: het utilitaire gebouw en de openbare ruimte. Een gegeven reeks stedenbouwkundige omgevingen (openbare ruimten) en publieke en/of utilitaire gebouwen in hun historische en maatschappelijke context wordt geanalyseerd en verkend door de ontwerpdomeinen (functie, vormgeving, materiaal /constructie/structuur, ligging en context) als elementaire ordenende basisbegrippen van stedenbouw en architectuur te begrijpen, te beschrijven en te tekenen.

Daarnaast wordt een plananalyse gedaan op basis van documentatie (kaarten, foto’s, tekeningen) van een gegeven openbare ruimte (een deel van een stad) en een gegeven gebouwd object met een utilitair en/of publieke functie. Een belangrijke rol speelt het herkennen van de vijf generieke elementen van het ontwerp proces: experimenteren, leidraad, ontwerp domeinen, referentiekader en taal (schetsen en modelleren) om daarmee het ontwerpen en de ontwerpprincipes van de gegeven openbare ruimte en publieke en /of utilitaire gebouw te verklaren of te kunnen plaatsen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Future Environments