Vak: O&O Planontwikkeling credits: 3

Vakcode
BVVH16OOPLAN
Naam
O&O Planontwikkeling
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • O&O Planontwikkeling - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Competenties niveau Competentie: niveau
Specifiek:
4. Realiseren
6. Monitoren, toetsen en evalueren
 
2
2
Generiek:
1. Onderzoek
 
 
2

Leeruitkomsten
De student:
  1. begrijpt de samenhang tussen de voortgaande maatschappelijke ontwikkeling en ruimtelijke dynamiek en de ruimtelijke opgaven en interventies die daaruit volgen;
  2. onderscheidt ruimtelijke kernbegrippen en –concepten, kan deze definiëren en adequaat toepassen;
  3. geeft voorbeelden van de verschillende wijzen waarop ruimtelijke planningsprocessen verlopen en hoe de inrichting van onze leefomgeving tot stand komt, benoemt de diverse partijen die daarbij betrokken zijn, onderkent te onderscheiden rollen en verantwoordelijkheden en typeert de diverse planningsinstrumenten waarmee dat gebeurt.
  4. toont een systematische denk en werkwijze in de waarneming en analyse van de fysieke ruimte en in de onderkenning van ruimtelijke thema’s (waar, wat, waarom, hoe, wie en waarmee) en past deze zelfstandig toe;
  5. beschrijft op hoofdlijnen de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland vanaf circa 1900 tot heden en het ontstaan van de Nederlandse planningstraditie en legt uit wat het belang daarvan is;
  6. Vertaalt de theoretische inzichten naar een concrete praktijksituatie (casus) en is binnen die context in staat om de verschillende actoren en stakeholders te herkennen en te benoemen welke middelen en producten zij inzetten om hun doelen te bereiken.

Inhoud

De collegereeks Planontwikkeling biedt een introductie op het vakgebied van de Ruimtelijke Ontwikkeling. Het doel van de reeks is het begrip te vergroten voor de redenen waarom ruimtelijke opgaven ontstaan, de noodzaak van een adequaat planningsinstrumentarium om daarop in te kunnen spelen en het ontwikkelen van een kader van kernbegrippen en –concepten die daarbij een rol spelen.
Tijdens de reeks wordt ingegaan op de achtergronden en het ontstaan van de Nederlandse planningstraditie. Daarbij wordt concreet inzicht gegeven in de verschillende planningsbenaderingen en de wijze waarop ruimtelijke planprocessen in de praktijk verlopen.
 
De student volgt diverse hoor-/werkcolleges en werkt met medestudenten aan een oefenopdracht. De bijeenkomsten bereidt de student voor door de zelfstandige bestudering van de opgegeven literatuur. Deze wordt tijdens de lessen besproken, zowel met de hele groep als in kleinere deelgroepen, en daardoor steeds beter begrepen en doorgrond.
Naast de bespreking van de theorie zoeken we aan de hand van een casus naar de wijze waarop deze wordt toegepast in de praktijk. Dit gebeurt door deskresearch en veldbezoek van een concrete praktijkcasus in een middelgrote stad in Noord Nederland. De oefenopdracht zorgt er voor dat de theorie gaat leven. Daarbij oefent de student zichzelf in de omgang met (het vervaardigen) van een beroepsproduct dat wordt gebruikt in de beroepspraktijk en tijdens de buitenwerkplaats.
 

School(s)

  • Instituut voor Future Environments