Vak: O&O Ontwerp & Presentatie 2 credits: 3

Vakcode
BVVH16OOPRES2
Naam
O&O Ontwerp & Presentatie 2
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
T. Groenewegen
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • O&O Ond & Present 2 - Opdracht

Leeruitkomsten

1. student kan op methodische en onderbouwde wijze onderzoek doen en een integraal ontwerp maken voor een klein utilitair gebouw binnen een bestaande stedenbouwkundige context onder coachende begeleiding.   
2. student kan een integraal voorlopig ontwerp voor een utilitair gebouw mondeling, schriftelijk en visueel presenteren en verantwoorden d.m.v.  3D-modellen, tekeningen (situatie, plattegronden, constructieblad, doorsnedes, aanzichten en details), schema’s en toelichtingen

Inhoud

Onderwerp
Je ontwerpt en presenteert een klein utilitair gebouw – twee bouwlagen / circa 200 m2 BVO, 1000m3 - in een gegeven stadswijk, Europapark, nabij Euroborg in Groningen. Het gebouw dient een min of meer “commercieel publieke” en onderbouwde functie te hebben, een winkel: een kapsalon, een rijwielzaak, een motorzaak, een sportschool, een restaurant, een…?  
Doel
Doel bij Ontwerp en Presentatie is het methodisch en integraal onderzoeken, ontwerpen en presenteren van een klein utilitair gebouw onder coachende begeleiding in een bestaande stedenbouwkundige context. Deze kennis en vaardigheden kunnen later in de praktijk – tijdens het “ervaringsleren”: de Buitenwerkplaats – worden toegepast.
Werkwijze
  • Het atelier: hier wordt de opdracht toegelicht en onderbouwd (hoorcolleges) en wordt gewerkt aan de opdracht; vindt het ontwerpoverleg plaats (je krijgt en geeft feedback) en worden deelonderzoeken, - studies en -modellen gemaakt en deelconclusies geformuleerd. Elke week kent een ander thema e.e.a. gebaseerd op het systeem van de Generic Elements van E. van Dooren. Je werkt in groepjes van vier – ieder een eigen ontwerp, wel op hetzelfde terrein -  waarmee je samenwerkt, reflecteert en presenteert.
  • Zelfstudie: je bereidt je opdracht thuis voor, werkt deze verder uit. 
  • Format: je werkt met een A3 werkboek tijdens de ateliers en tijdens je zelfstudie. Voorbedrukte vellen, zie BB, waarop je rechtsonder het onderwerp, feedback en actiepunten vermeldt net als je naam / studienr. / datum / bladnr. vermeldt.
  • Aanwezigheid: deze is verplicht op minimaal 5 van de 7 werkcolleges (en wordt bijgehouden en beloond) net als een proactieve werkhouding: je werkt aan je project en geeft en krijgt feedback.
  • Afwezigheid dient voorafgaand aan het werkcollege gemeld te worden - per Email - bij docenten en administratie BE.
  • Feedback tijdens de ateliers door collega studenten en docenten dient vermeld te worden op het betreffende  A3 werkboekblad, evenals de zgn. “actiepunten”.
  • Beoordeling: je werkt tijdens het atelier aan het werkboek. Een samenvatting uit de werkboekbladen, één A3 blad “verantwoording” per week/per onderdeel,  wordt aan het eind ingeleverd en beoordeeld.
  • Studie materiaal: karton, mesjes, schetsrol, lijm, schuim, viltstift, tape

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Future Environments