Vak: T&C Grondmechanica en damwandconstructies credits: 3

Vakcode
BVVH16TCGROND
Naam
T&C Grondmechanica en damwandconstructies
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
D. Ernsten
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • T&C Grondmechanica - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

1. het grond/korrel/water systeem analyseren en doorrekenen in een gelaagd
    bodemprofiel op een horizontaal vlak.
 
2. de zettingstheorie toepassen.
 
3. het optreden van schuifspanningen en normaalspanningen op rechte
    schuifvlakken (zowel horizontaal, verticaal, als hellend) berekenen.
 
4. het optreden van horizontale gronddrukken analyseren.
 
5. de bodemspanningen en krachten op een damwand berekenen.
 
6. een damwandconstructie dimensioneren.


 

Inhoud

De nadruk ligt vooral op het toepassen van berekeningen in een gegeven situatie. Daarvoor heeft de student een zekere kennis en begrip nodig. Hier en daar vragen we om analysevermogen en ontwerpvaardigheid.

2.1 Grondspanningen, waterspanningen en korrelspanningen op het horizontale vlak.
Begrip wordt gevraagd van het grond, korrel en watersysteem en hoe de spanningen daarin zijn opgebouwd. Je leert deze spanningen te berekenen en te tekenen. We kijken alleen naar horizontale vlakken en gaan uit van een hydrostatische drukverdeling (= stilstand) in het grondwater. 

2.2 Afwijkingen van de hydrostatische drukverdeling
Een aantal verschijnselen in de grond treden op juist als de hydrostatische drukverdeling afwezig is. Het grondwater stroomt. De student leert hoe dit de korrelspanningen beïnvloedt en we kijken naar de mogelijke gevolgen zoals drijfzand en opbarsting in je bouwput. 

2.3 Zettingen Zettingen van bodemlagen en dientengevolge zakking van het maaiveld treedt ook op als gevolg van (geringe) grondwaterstroming in slecht doorlatende lagen en hoort dus eigenlijk bij het vorige college. Student leert zettingen en zakking te berekenen.  

2.4 Introductie schuifspanningen.
Tot nu toe rekenden we met spanningen loodrecht op het horizontale vlak. Nu introduceren we schuifspanningen evenwijdig aan dit vlak en de student leert hoe je deze kunt berekenen in eenvoudige situaties. Tot slot laten we het vlak hellen en kijken wat er gebeurt met de schuifspanningen. 

2.5 Horizontale grondspanningen (meestal gronddrukken genoemd)
In de praktijk is het verticale vlak belangrijk, denk maar aan kademuren, keermuren, damwanden. Nu leer student de horizontale grond-, korrel- en waterspanningen te berekenen op het verticale vlak. Ook leert student de krachten op de gording en op de ankers te berekenen. 

2.6 De damwandconstructie in de praktijk.
Nu we de spanningen in de bodem hebben berekend gaan we kijken hoe een damwandconstructie er in de praktijk uitziet en hoe je hem in de grond brengt.. We kijken naar U en Z profielen en hoe de constructie in elkaar zit aan de hand van enkele voorbveelden.

2.7 De berekening van een damwandprofiel
Nu we de spanningen rond een damwandprofiel hebben berekend en weten hoe ze eruit zien, kunnen we de krachten op het profiel zelf bepalen en de inheidiepte berekenen in de zogenaamde evenwichtsdiepte. Dan doen we met behulp van een spreadsheet. Daarna is het profiel kiezen (dimensioneren) niet moeilijk meer.

2.8 Werkcollege damwandontwerp
Nu pas je de theorie toe op de damwand uit je oefening en dimensioneer je deze inclusief de gording, en bereken je de ankerkracht. In werkcolleges ontwikkelt student hiervoor een werkend spreadsheet dat tot doel heeft de evenwichtsdiepte te bepalen voor een lange slappe damwand.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Future Environments