Vak: Project Innovatiewerkplaats credits: 10

Vakcode
CMVB20IWP
Naam
Project Innovatiewerkplaats
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M.S. de Jonge
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Project Innovatiewerkplaats - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  •  
  • De student werkt proactief (interdisciplinair) samen met mensen uit onderwijs (b.v.eigen team) , werkveld (b.v. opdrachtgever en experts) en onderzoek, concretiseert deze samenwerkingsrelatie om de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren en organiseert eigen en andermans inbreng.
  • De student werkt actief aan zijn/haar professionele ontwikkeling en stelt persoonlijke leerdoelen op in relatie tot de opdracht van het Innovatieproject, en reflecteert op eigen ontwikkeling en nuanceert eigen perspectief met andermans inzichten.
  • De student neemt verantwoordelijkheid en initiatief voor eigen proces en aandeel in het gezamenlijke resultaat en blijft actief betrokken na tegenslagen. De student richt zich hierbij ook individueel op het plannen van tijd en ureninzet.
  • De student doet benodigde kennis op van het domein van een complexe onderzoeksvraag en zoekt hierbij relevante theorieën op en analyseert nieuwe technologische ontwikkelingen. De student betrekt daarbij ook individueel en op proactieve wijze gebruikers en stakeholders en verzamelt en analyseert relevante resultaten en behoeften om inzicht te krijgen in huidige en toekomstige gebruikscontext.
  • De student onderbouwt gemaakte keuzes binnen de context van de opdracht en presenteert de onderbouwing, het proces en het digitaal interactieve product in presentatie en rapport.
  • De student genereert en beschrijft meerdere ideeën en komt via een proces van kritische afweging tot een innovatief concept en prototype voor een digitaal interactief product.
  • De student maakt individueel gebruik van een gevarieerde verzameling van onderzoeksmethoden en toont voldoende inzet in de verschillende ontwerpfasen (exploratie, conceptontwikkeling en evaluatie) en werkt autonoom vanuit een onderzoekende houding.

Inhoud

In het Project Innovatiewerkplaats gaat de student op basis van de ontwerpgerichte onderzoekscyclus, met input van (UCD) en het ontwerpen (Co­creatie) met de mens, aan de slag met een meer
of minder concrete ontwerpvraag of een kans in een complexe, innovatieve, interactief technologische context. In deze leeromgeving ondergaat de student het samenwerken met andere studenten, onderzoekers en organisaties uit het werkveld. Via coaching zal sterk de nadruk wordt gelegd op leervragen en eigen initiatief. De student zal worden gestimuleerd om kennis te maken met nieuwe contexten en domeinen, maar zal ook andere rollen en belangen leren kennen en doorgronden.

De student zal worden gestimuleerd de regie te nemen over het eigen proces en hierover proactief te communiceren en rapporteren met coaches en opdrachtgever(s). Understand, Observe, Define, Ideate, Prototype, Test en Reflect. Dit alles in een leeromgeving waarin het vormen van een professionele, onderzoekende en ondernemende houding wordt gestimuleerd. De student werkt hierbij aan een professionele houding in samenwerking met opdrachtgevers , vanuit een ethisch en maatschappelijk bewustzijn. Het project wordt verdeeld over twee periodes aangeboden waarbij de gehele toetsing in periode 2 (of 4) plaatsvindt. De werklastverdeling over de periodes is 10 in ec’s.

OPDRACHT
Een ontwerpopdracht: aan de slag met een complexe open ontwerpvraag of een kans in een complexe, innovatieve, interactief technologische context. Doel is een door onderzoek onderbouwd digitaal interactief product te ontwerpen en op het proces individueel te reflecteren. Er moet worden ingeleverd: prototype (groep), reflectierapport (individueel), onderzoeksposters met onderbouwing (individueel). Verder wordt de student op een aantal momenten van formatieve feedback voorzien.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT