Vak: Design Labs credits: 10

Vakcode
CMVB21LAB
Naam
Design Labs
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
C.J.A.C. Kox
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Design Labs - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • Je onderzoekt en ontwerpt een haalbaar digitaal concept dat moet worden ontwikkeld met aandacht voor de probleemcontext,gebruikersvoorwaarden, stakeholderdoelstellingen en technologische mogelijkheden. Waarbij je tijdens de conceptfase deze ontwikkeling de Design Cycle aantoonbaar volgt.
  • Je creëert een innovatieve projectbriefing en vertaalt dit in een overtuigend, samenhangend plan en bijbehorende presentatie die de behoeften van de verschillende stakeholders identificeert en benoemt, dit gedurende twee verschillende momenten in het proces. 
  • Deze leeruitkomst ga je zelf definiëren. Steekwoorden hierbij zijn: ­ Beroepshouding ,­ Verantwoordelijkheid ,­ Projectmatig werken. 
  • Je ontwikkelt en verbetert groepsprocessen op een iteratieve wijze binnen een agile, ondernemend project zodat ontwerpkeuzes beter verantwoord worden en passen binnen een innovatieve context. Je bent in staat om het team, de stakeholders en eindgebruikers te enthousiasmeren voor hun ontwerp ideeën. En tijdens de development fase worden de principes van agile werken gehanteerd. 
  • Deze leeruitkomst ga je zelf definiëren. Je regisseert de eigen ontwikkeling: een CMD’er heeft zelfkennis (kent eigen sterktes en zwaktes, kent drijfveren), kan leerbehoefte formuleren, reflecteren op­ en verantwoordelijkheid nemen voor eigen handelen en stuurt zichzelf bij ten aanzien van leren.



 

Inhoud

Tijdens Design Labs werk je, samen met je teamgenoten, aan een opdracht voor een echte opdrachtgever. Binnen Design Labs werk je vanuit de kennis die je ophaalt door middel van Design Research. Naar buiten gaan om daar de noodzakelijke kennis op te halen is erg belangrijk. Je werkt met je groep aan de best mogelijke oplossing voor de, door jullie gekozen, opdrachtgever. Daarbij is de oplossingsrichting niet gegeven. Deze wordt dus door jullie, aan de hand van gebruikersonderzoek en in overleg met de opdrachtgever en eventuele andere stakeholders bepaald. Het is mogelijk dat je, bijvoorbeeld afkomstig uit je eigen netwerk of vanuit een idee waar je mee rondloopt, zelf een opdracht aandraagt.

Het praktijkgericht ontwerponderzoek dat je met jouw team uitvoert, volgt de Design Cycle en wordt ingericht met behulp van de CMD methods pack waarbij jij en je team zelfstandig komen tot het kiezen, inzetten en toepassen van ontwerpgerichte onderzoeksmethoden voor de verschillende fasen van het ontwerponderzoek. Je leert conclusies te trekken uit de data die opgehaald is d.m.v. de ontwerpgerichte onderzoeksmethoden en toont aan hoe deze het ontwerp beïnvloeden. Uiteraard dient de oplossing die jullie realiseren aan te sluiten bij zowel de behoefte van de eindgebruiker als die van de opdrachtgever (product market fit). Met het inzetten van het netwerk van betrokkenen, haal jij hiervoor de noodzakelijke informatie op uit de markt en weet je de verwachtingen richting de opdrachtgever op de juiste manier te managen en het contact te onderhouden.

OPDRACHT
Er worden verschillende opdrachten aangeboden. Hieruit heb jij, met jouw team, de keuze. Je werkt, met jouw team, in de eerste helft van het semester aan jullie prototype. Oplevering hiervan vindt plaats aan de hand van een product demonstratie. Daarnaast lever je een ontwikkelportfolio in. Beiden worden formatief getoetst. Aan het einde herhalen deze stappen zich maar is de toetsing summatief.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT