Vak: Change Agency credits: 5

Vakcode
CMVB22KEUCA
Naam
Change Agency
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
N.C. Wever
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Change Agency - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • Je ontwerpt en presenteert een poster/conceptmap waarin je de verbanden laat zien tussen de fases uit het Design Thinking proces met de toegepaste methodes in jouw sessie. Daarnaast verwerk je er in: de inzichten die je als creatief leider/change agent hebt opgedaan uit verzamelde feedback.
  • Je ontwerpt een individueel ontwikkelportfolio dat zowel vanuit de rol als creatief leider/ change agent alsook de rol van teamlid de persoonlijke groei beschrijft, aantoont en verbeeldt; mbt gestelde CMD competenties. (Hoofdlijnen van het poster/de conceptmap worden hierin extra toegelicht).
  • Je haalt als creatief leider/change agent wekelijks feedback en feedforward op bij het designteam en de docenten. In je rol als teamlid geef je feedback en feedforward. Beiden zijn gericht op persoonlijke groei.
  • Je maakt een individueel een Plan Van Aanpak (PVA) voor jouw verandersessie (zoals hierboven omschreven). Dit plan breng je als creatief leider/change agent in praktijk in een sessie met het designteam.
  • Je kiest een passende divergente en convergente methode bij de toegewezen fase uit het Design Thinking proces en begeleidt het designteam bij de doorloop ervan. De keuze voor de methode kun je onderbouwen en het effect ervan achteraf benoemen. Je zet visualisaties in om het team te informeren en te betrekken.

Inhoud

Een change agent maakt veranderingen mogelijk door processen, klimaat en houding en gedrag van personen in een organisatie te beïnvloeden door het begeleiden van (creatieve) verandersessies met als doel om innovatie te stimuleren. Tijdens dit vak leer je om met behulp van creatieve methoden die change agent te worden binnen een organisatie of gemeenschap. Er wordt aandacht besteed aan het oefenen van creatieve methoden en strategieën om co-creatie te gebruiken om doelen te formuleren en te behalen en veranderingsprocessen te ontwerpen en te begeleiden. Kennis van de Design Cycle en de CMD-onderzoeksmethodes worden als basis gebruikt om een groep te begeleiden naar een innovatieve oplossing.

Je vervult drie verschillende rollen binnen dit proces:
1: Facilitator ofwel creatief leider
2. Procesontwerper
3. Teamlid: participant en observator.

OPDRACHT
Je gaat gedurende 8 weken oefenen: Hoe je als change agent/creatief leider de creatieve mindset prikkelt bij teams van fictieve bedrijven om innovatieve oplossingen te bevorderen. Als teamlid participeer je in het creatieve proces en ondersteun je het leren van de facilitator door peer feedback en feed forward. Daarnaast leer creatieve veranderingsprocessen ontwerpen, plannen en begeleiden. Alle inzichten presenteer je individueel in een poster/conceptmap en een visueel ontwikkelportfolio.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT