Vak: Ontwerp de Toekomst credits: 5

Vakcode
CMVB22KEUOT
Naam
Ontwerp de Toekomst
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
I. Kooistra
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Ontwerp de Toekomst - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Je geeft in een overzicht weer op welke bronnen je ontwerp is gebaseerd en op welke manier onderzoek is gebruikt bij de ontwikkeling van je ontwerp. 

Je levert een gevisualiseerd concept op. Het concept geeft weer hoe je ontwerp ‘werkt’, hoe het wordt gebruikt én volgens welke rationale is gewerkt bij het ontwikkelen ervan.

Je zet een experience neer (in de vorm van een video of VR experience of game of…) In die experience probeer je de toekomst zo goed mogelijk te verbeelden, aannemelijk te maken. 

Op basis van je eerste prototype ontwikkel je een tweede prototype dat óf je eerst onwerp aanvult óf dat een verdere uitwerking is van je eerste ontwerp.

Inhoud

The best way to predict the future is to create it  (citaat Peter Drucker) 

Bepaalt AI straks de keuze van je partner. Reizen we alleen nog maar virtueel of kunnen we ons zelf teleporteren? Studenten van ‘Ontwerp de Toekomst’ hebben o.a. een film gemaakt over een Virtuele Assistant (bv Siri) die je leven overneemt en een Human Augmented Eye, een contactlens waarmee je het perspectief op de omgeving kan beïnvloeden. 

In dit keuzevak kun je jouw idee van de toekomst ontwerpen met een artefact die jou het beste past: een fotoserie, een longread, een film, een animatie, of een .... 

Ook de keuze in tools die je wilt gebruiken is vrij, wordt het 'After Effects' of 'Axure', of wordt het die nieuwe tool die al lang op je wensenlijstje stond. 

De opzet van de lessen is als volgt. 
- In de eerste twee weken bepaal je de keuze voor je artefact aan de hand van diverse bronnen: o.a boeken, websites, films. 
- In week 4 presenteer je ontwerp 1. Je maakt dus een snelle sprint naar een presentabel eindproduct. 
- In de tweede fase haal je feedback op bij de coaches en experts en werk je aan de verbeteringen van je ontwerp. 
- In week 8 presenteer je ontwerp 2 en laat je in een document zien hoe je proces is verlopen 
Natuurlijk is de vormgeving van je eindproduct cruciaal, maar we kijken ook naar je onderbouwing (theorie, feedback, expert review) en storytelling 

Opdracht
De eindopdracht is vrij, in samenspraak met de docenten (er zijn twee docenten die je begeleiden) bepaal je zelf welk medium, welk prototype en met welke tools je je prototype wilt realiseren. Zolang je de toekomst in het vizier hebt. Je houdt twee presentaties (week 4/5 en week 8) en levert een visueel verslag in. (week 8) 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT