Vak: Mediawijsheid credits: 5

Vakcode
CMVB22MEW
Naam
Mediawijsheid
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
B.J. Hoekman
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Mediawijsheid - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • Je voert voor het schrijven van je essay bronnenonderzoek uit. Je beoordeelt de kwaliteit van typen bronnen (vlog, blog, opinieartikel, wetenschappelijk) op hun kwaliteit en waarde op basis van CRAAP methode en inhoud.
  • Je schrijft een essay op een goed leesbare manier die aansluit bij de doelgroep en waarbij rekening is gehouden met de CMD Dresscode. 
  • Je schrijft een goed gestructureerd essay op een overtuigende en inspirerende manier op basis van voor­ en tegenargumenten. 
  • Je trekt in het essay conclusies over maatschappelijke belangen in relatie tot juridische en organisatorische doelstellingen en de ethische consequenties. 
  • Je stelt in het essay een belangrijk ethisch dilemma uit het werkveld aan de kaak en belicht daarbij beide kanten van het verhaal met passende argumenten. Je geeft daarbij ook aan wat de bijbehorende consequenties voor de consument/eindgebruiker/ burger zijn.

Inhoud

Bij het vak Mediawijsheid staat de vraag centraal hoe je kritisch omgaat met media als gebruiker en als ontwerper. Een aantal thema's op het gebied van Mediawijsheid wordt tijdens de lessen behandeld. Naar aanleiding hiervan schrijf je vier essays en neem je deel aan een aantal beleidsdebatten. De essays worden voorzien van peerfeedback door 2 medestudenten. Elk essay bevat een stelling die met overtuigende argumenten en bronnen wordt verdedigd.
In de eerste les van de week wordt het thema (digitale media, digitale veiligheid, digitale ethiek en digitale privacy) door de docent ingeleid. Daaropvolgend of aansluitend is er een workshop ter voorbereiding van het schrijven van het essay en deelnemen aan het debat. Je schrijft over elk thema een essay en vraagt feedback aan twee medestudenten. Je neemt tenminste deel aan één oefendebat dat ook over het thema van die week gaat. Binnen het debat wordt in wisselende rollen gewerkt (debatleider, voor­ en tegenstander, jurylid). In de voorbereiding van het debat voert de student uitgebreid bronnenonderzoek uit ter ondersteuning van de argumentatie. De voorbereiding vindt plaats in groepen van vier studenten. De uitvoering van het debat gaat volgens de vaste procedure van het beleidsdebat die in de lessen nader wordt toegelicht en waarmee wekelijks geoefend wordt.

OPDRACHT
Je schrijft een essay over een onderwerp naar keuze binnen een van de thema’s van Mediawijsheid. Het essay bevat een stelling die met overtuigende argumenten en bronnen wordt verdedigd. De vorm van de eindopdracht is een essay in geschreven vorm. Deze
dient ingeleverd te worden in de vorm van een Word bestand of PDF document.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT