Vak: UX Evaluatie credits: 5

Vakcode
CMVB22UXE
Naam
UX Evaluatie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.I. Oostenbrug
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • UX Evaluatie - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • Je maakt een herontwerp en advies voor verbetering van een (interactief) multimediaproduct naar keuze op basis van uitgevoerd evaluatieonderzoek.
  • Je evalueert op basis van verschillende methoden in hoeverre een multimediaproduct wel of niet aan zijn beoogde doel voldoet.
  • Je beoordeelt verschillende evaluatiemethoden op kwaliteit, betrouwbaarheid en validiteit en kunt op basis daarvan een verantwoorde keuze maken voor de evaluatie van diverse mediavormen.
  • Je past op een methodisch verantwoorde en navolgbare manier diverse evaluatiemethoden toe in een (artificiële) testomgeving
  • Je verwerkt, analyseert en presenteert de uitkomsten van de gebruikte evaluatiemethode(n)

Inhoud

Als ontwerper maak je producten met als doel een positieve impact te hebben op mens en/of maatschappij. Om te komen tot succesvolle (doorontwikkeling van) producten is het nodig om producten te evalueren met de doelgroep. Als ontwerper ben je namelijk niet de gebruiker. Je gaat in het vak UX­evaluatie uitgebreid aan de slag met het inzetten van ontwerpgerichte onderzoeksmethoden. Je leert tijdens de lessen hoe je verschillende evaluatiemethoden kan toepassen en uitvoeren voor diverse mediatypen (AR, websites, apps, fysieke interfaces). Je leert de resultaten van jouw evaluaties op waarde te schatten, (mondeling) te rapporteren en te vertalen naar een herontwerp. Wat je in de lessen leert pas je zelfstandig toe op een casus naar keuze van een bestaand digitaal interactief product. De uitkomsten van je evaluatieonderzoek leiden tot onderbouwde suggesties voor de doorontwikkeling.

OPDRACHT
Je werkt in dit vak aan een eindpresentatie waarin je laat zien dat je in staat bent om de evaluatie van een product zelfstandig uit te voeren en de inzichten uit die evaluatie op een logische manier toe te passen op het herontwerp van je product. Ter verdere onderbouwing lever je ook een test­ en evaluatieplan in dat je hebt gebruikt bij het uitvoeren van je evaluatie. De presentatie (incl. herontwerp) en het testplan worden voorafgaand aan de presentatie ingeleverd in de daarvoor aangemaakte inleverknop in Blackboard.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT