Vak: Ontwerp en Ethiek credits: 5

Vakcode
CMVP22OET
Naam
Ontwerp en Ethiek
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Engels, Nederlands
Coördinator
R. van der Linde
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Ontwerp en Ethiek - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • Je brengt de gebruikerscontext van een bestaand digitaal product (bv. een webshop, gezondheidsapp, datingapp of game) in kaart en kijkt daarbij kritisch naar de ethische dilemma’s van ontwerp­ keuzes.
  • Je (her)ontwerpt een concept voor het onderzochte product dat vanuit ethisch perspectief gezien een verbetering is en geeft daarbij een onderbouwing van de ethische ontwerp­keuzes. 
  • Je onderzoekt op basis van diverse ontwerpgerichte onderzoeksmethoden waarom bepaalde ontwerp­keuzes zijn gemaakt. Daarvoor maak je een verantwoorde keuze uit technieken zoals interviewen, observatie, design patterns en best, good & bad practices. 
  • Je vertaalt de resultaten van jouw onderzoek naar tastbare tussenproducten om te komen tot een serie van nieuwe/ aangepaste ‘Design Requirements’ en ontwerp­keuzes. 
  • Je reflecteert op de ethische dilemma’s van de ontwerp­keuzes binnen het onderzochte product en weet dit te vertalen naar een advies voor verbetering.

Inhoud

Binnen het vak Ontwerp en Ethiek leer je kritisch te kijken naar de ethische dilemma’s van ontwerpkeuzes binnen bestaande digitale producten en diensten. Je gaat op basis van diverse ontwerpgerichte onderzoeksmethoden achterhalen waarom bepaalde ontwerpkeuzes gemaakt zijn en welke ethische implicaties deze hebben voor de eindgebruiker. Hiervoor gebruik je onder andere technieken als interviewen, observatie, design patterns en best, good & worst practices. Het uitgevoerde onderzoek resulteert in een concept van een herontwerp dat vanuit ethisch perspectief gezien een verbetering is voor de eindgebruiker.

OPDRACHT
Voor het vak Ontwerp en Ethiek ga je opzoek naar een digitaal product (bv. een webshop, gezondheidsapp, datingapp of game) waarvan een aantal ontwerpkeuzes ethische dilemma’s creëren voor de eindgebruiker. Je doet onderzoek naar deze ontwerpkeuzes en de implicaties die deze hebben voor de eindgebruiker. De resultaten van dit onderzoek gebruik je om te komen tot een serie van nieuwe/ aangepaste ontwerpeisen (Design Requirements). De nieuwe ontwerpkeuzes gebruik je om te komen tot een concept herontwerp dat vanuit ethisch perspectief gezien een verbetering is voor de
eindgebruiker. Het onderzoek, de resultaten, het concept herontwerp (incl. onderbouwing van de ethische ontwerpkeuzes) beschrijf je in een Visueel verslag.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT