Vak: Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing 3 credits: 5

Vakcode
DBVB21KGB3
Naam
Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing 3
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Beschouwen Andere Kunsten theater - Opdracht
  • Kunstbeschouwing - Opdracht
  • Kunstgeschiedenis - Schriftelijk, eigen organisatie

Leeruitkomsten

Kunstgeschiedenis
De student heeft kennis van de ontwikkelingen in de beeldende kunst van de Prehistorie tot en met de oude Grieken en kan deze in een essay en een tentamen tot uitdrukking brengen.
De student kan actuele thema’s in de hedendaagse kunst benoemen en deze in verband brengen met het verleden.
De student kan zelfstandig bronnen bij een gekozen thema zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor een presentatie.
De student kan een presentatie voldoende illustreren en de afbeeldingen van volledige bijschriften voorzien.
De student kan de verschijningsvorm van een stijl relateren aan de achterliggende levensovertuiging en beeldopvatting van de betreffende cultuur.
De student kan kunsthistorische literatuur aandachtig lezen.
De student kan bronnen bestuderen en daaruit kernbegrippen selecteren.

Kunstbeschouwing
De student kan een actueel thema in de besproken periodes toegankelijk maken voor verschillende doelgroepen.
De student kan zelfstandig het bestaand   materiaal aanvullen met relevante (interdisciplinaire) voorbeelden uit het verleden en heden, uit de kunsten en de massacultuur/ het dagelijkse leven.
De student kan educatieve producten maken, waarin de belangen van de instelling worden gewaarborgd en de interesses van de doelgroep in acht worden genomen.
De student kan zelfstandig bronnen zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor een verdiepend essay.
De student reflecteert mondelijk en schriftelijk op de inhoud van zijn/haar/hen gemaakte lessen.
De student heeft kennis van kunstbeschouwelijke modellen en kan deze toepassen.

Beschouwen Andere Kunsten Theater:
Kennismaking onderzoeksvaardigheden en informatievaardigheden:
onderzoeksvraag en methodiek, product is vastgelegd
 

Inhoud

Het vak Kunstgeschiedenis/Kunstbeschouwing bestaat uit twee delen. In het deel Kunstgeschiedenis wordt de beeldende kunst vanaf de Prehistorie tot de oude Grieken besproken.  Terwijl de beroepswerkplaats focust op de beroepsvaardigheden binnen kunst en educatie, ligt de nadruk in het deel Kunstbeschouwing op de inhoud van deze educatie. Het deel Kunstbeschouwing is een werkplaats waarin je kennismaakt met verschillende leermodellen en je deze leert toepassen op de kennis die je hebt opgedaan bij Kunstgeschiedenis, en het reflecteren daarop.

Kunstgeschiedenis
We bespreken de ontwikkelingen in de beeldende kunst van de Prehistorie tot en met de Grieken transhistorisch, dat betekent dat de historische ontwikkelingen in verband worden gebracht met het heden. Iedereen kiest een thema/aspect van de besproken periodes en verdiept zich erin door middel van een presentatie. Voor je presentatie gebruik je relevante bronnen, volledige bijschriften bij afbeeldingen, en laat je jouw inzichten in het thema zien.  Tijdens het tentamen wordt je gevraagd naar belangrijke ontwikkelingen binnen de beeldende kunst uit de besproken periodes en reflecteer je op de lesstof van het hele semester.           

Kunstbeschouwing
In deze ‘werkplaats’ leer je modellen kennen en toepassen. Ook werken we samen aan de inhoud van je educatie. Laat zien dat je educatieve producten kan maken, waarin je de bestaande informatie met relevante (interdisciplinaire) voorbeelden hebt aangevuld en waarin je actief een verband legt tussen het verleden en heden. Op basis van je ervaring bij de beroepswerkplaats schrijf je een essay waarin je aan de hand van één of meerdere voorbeelden reflecteert op de inhoud van je gemaakte producten. Op basis van je essay en ervaring bereid je een presentatie voor, waarin je een kort voorbeeld geeft en specifiek  reflecteert op de inhoud van je product.


Beschouwen Andere Kunsten Theater:
Twee reeksen van acht colleges over dans en drama, waarin kernconcepten van die disciplines centraal staan en ideaaltypische werkvormen voor beschouwen in de onderwijspraktijk. Nadruk op beschouwelijke competenties en op het plaatsen van canonische werken uit andere disciplines in een historisch raamwerk.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva