Vak: Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing 1 credits: 5

Vakcode
DBVP21KGB1
Naam
Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Kunstgeschiedenis - Verslag
  • Oprdacht kunstbeschouwing en tentamen - Opdracht

Leeruitkomsten

Kunstgeschiedenis
De student heeft kennis van de ontwikkelingen in de beeldende kunst van de Prehistorie tot en met de oude Grieken en kan deze in een presentatie en een tentamen tot uitdrukking brengen.
De student kan actuele thema’s in de hedendaagse kunst benoemen en deze in verband brengen met het verleden.
De student kan zelfstandig bronnen bij een gekozen thema zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor een presentatie.
De student kan een presentatie voldoende illustreren en de afbeeldingen van volledige bijschriften voorzien.

Kunstbeschouwing
De student kan zelfstandig bronnen bij een gekozen thema zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor een verdiepend essay.
De student kan kunsthistorische literatuur aandachtig lezen.
De student kan reflecteren op zijn/haar/hun eigen lessen.
De student laat zien dat hij/zij/hen lessen (CKV, Kunst Algemeen, Kunst beeldend en TK/HV ‘Oude Stijl’) kan maken, waarin het bestaande lesmateriaal met relevante (interdisciplinaire) voorbeelden wordt aangevuld en waarin je actief een verband wordt gelegd tussen het verleden en heden.
De student heeft kennis van kunstbeschouwelijke modellen en kan deze toepassen.
 

Inhoud

Het vak Kunstgeschiedenis/Kunstbeschouwing bestaat uit twee delen. In het deel Kunstgeschiedenis wordt de beeldende kunst uit de periode Prehistorie tot en met de Grieken besproken. Het deel Kunstbeschouwing sluit aan bij de beroepswerkplaats. Terwijl de beroepswerkplaats focust op de beroepsvaardigheden binnen het lesgeven, overdracht en kunsteducator zijn, ligt de nadruk in het deel Kunstbeschouwing op de inhoud van de lessen. Het deel Kunstbeschouwing is een werkplaats waarin je kennismaakt met verschillende leermodellen en je deze leert toepassen op de kennis die je hebt opgedaan bij Kunstgeschiedenis.

Kunstgeschiedenis
We bespreken de ontwikkelingen in de beeldende kunst van de Prehistorie tot en met de Grieken transhistorisch, dat betekent dat de historische ontwikkelingen in verband worden gebracht met het heden. Iedereen kiest een thema/aspect van de besproken periodes en verdiept zich erin door middel van een presentatie. Voor je presentatie gebruik je relevante bronnen, volledige bijschriften bij afbeeldingen, en laat je jouw inzichten in het thema zien.  Tijdens het tentamen word je gevraagd naar belangrijke ontwikkelingen binnen de beeldende kunst uit de besproken periodes en reflecteer je op de lesstof van  het hele semester.

Kunstbeschouwing
In deze ‘werkplaats’ leer je modellen kennen en toepassen. Ook werken we samen aan de inhoud van je lessen. Je laat zien dat je lessen (CKV, Kunst Algemeen, Kunst beeldend en TK/HV ‘Oude Stijl’) kunt maken, waarin je het bestaande lesmateriaal met relevante (interdisciplinaire) voorbeelden hebt aangevuld en waarin je actief een verband legt tussen het verleden en heden. 
Op basis van je ervaring bij de beroepswerkplaats schrijf je een essay waarin je aan de hand van één of meerdere voorbeelden reflecteert op de inhoud van je gemaakte lessen. Op basis van je essay en ervaring bereid je een presentatie voor, waarin je een korte voorbeeldles geeft en specifiek reflecteert op de inhoud van je les(sen).
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva