Vak: Netwerkanalyse en Elektronica 1 credits: 5

Vakcode
ELVP22AE1
Naam
Netwerkanalyse en Elektronica 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J. Bout
Werkvormen
  • Probleem gestuurd onderwijs
Toetsen
  • Netwerkanalyse en Elektronica 1 - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Definiƫren
De student brengt een probleem of klantbehoefte eenduidig in kaart, plaatst deze in de juiste context, raadpleegt relevante bronnen en formuleert op basis hiervan een doelstelling,  probleemstelling en elektrotechnische eisen. 

Ontwerpen
De student overweegt verschillende oplossingsrichtingen om tot een gedetailleerd en goed onderbouwd (elektro)technisch product of proces, of een (elektro)technische dienst te komen. Daarbij baseert hij/zij zich op het programma van eisen en maakt gebruik van passende ontwerpmethodieken. Tevens houdt de student rekening met maatschappelijke belangen en engineeringstandaarden.

Realiseren 
De student realiseert en valideert een (prototype van een) product, dienst of proces op basis van een (elektro)technisch ontwerp. Daarbij maakt hij/zij passend gebruik van materialen, technieken en instrumenten.
 

Inhoud

In deze module wordt aandacht besteed aan onderwerpen als  stroom, spanning, vermogen, energie en elektronische basiscomponenten (weerstanden, condensatoren, diodes, transistors, lineaire spanningsregelaars en operationele versterkers).

De student leert wiskundig modelleren met behulp van onder andere  de wet van Ohm en de wetten van Kirchhoff. Ook is er aandacht voor superpositie en de stellingen van Thevenin en Norton om prototypen van circuits te analyseren, ontwerpen en simuleren.

Verder komen ideale en niet-ideale stroom- en spanningsbronnen (DC en AC) aan bod in verband met gelijkrichtschakelingen en lineaire voedingen.
 
Met laboratoriumapparatuur (zoals een multimeter) doet de student praktijkmetingen om circuits te analyseren. De resultaten verwerkt hij/zij in een testrapport.