Vak: Ergotherapie en ouderen credits: 5

Vakcode
ETVP21THEMA4
Naam
Ergotherapie en ouderen
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
G.J. Roorda-Huisman
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Kennistoets digitaal - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

De student…
  1. Benoemt welke werkzaamheden een ergotherapeut uitvoert die vanuit een eerstelijns praktijk met ouderen werkt en past dit in een casus dit toe.
  2. Benoemt wat de meest voorkomende problematiek, handelingsvragen en mogelijke interventies zijn bij de doelgroep ouderen en past dit in een casus dit toe.
  3. De student formuleert op basis van een casusbeschrijving smart-langetermijndoel(en) en formuleert bijbehorende korte termijndoelen.
  4. Begeleidt en instrueert cliënten in een simulatiesetting op het gebied van mobiliteitsproblemen tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.  
  5. Benoemt en legt uit wat zorgtechnologie is en past in een casus ideeën van zorgtechnologie toe om zelfredzaamheid te bevorderen.

Inhoud

IIn dit thema werken studenten vanuit de situatie van een ergotherapiepraktijk met de doelgroep ouderen.
In de integrale leerlijn werken studenten aan een projectopdracht waarbij ze aan de hand van een (gekozen) casus een handelingsvraag verder uitwerken; doelen, plan van aanpak en uitvoering. Zij presenteren dit in week 4 aan elkaar. De hulpvragen in de beschreven casussen zijn gericht op het langer zelfstandig thuis blijven wonen en dagen studenten uit om zorgtechnologie toe te passen in het plan van aanpak en uitvoering. Deze presentatie dient ter voorbereiding op de casustoets in dit thema.
In de conceptuele leerlijn komen de vakinhoudelijke onderwerpen aan de orde zoals ergotherapeutische richtlijnen, de ergotherapeutische processtappen doelbepaling, plan van aanpak en uitvoering en kwaliteit en wetgeving bij ouderen. Daarnaast komen de vakken neurologie en orthopedie aan de orde met de volgende onderwerpen: dementiesyndroom, Parkinson, functionele anatomie van de hersenen, botweefsel, anatomie van de heup, heupfractuur. Hierbij wordt nadrukkelijk de relatie met het dagelijks handelen gelegd.
In de vaardigheden leerlijn komen de vaardigheden ‘Transfers begeleiden’ en ‘Begeleiden lopen met loophulpmiddel bij dagelijkse activiteit’ aan de orde.

Dit thema wordt getoetst met een kennistoets en een vaardigheidstoets met simulatiecliënt.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies