Vak: Evidence Based Practice 2 credits: 2

Vakcode
FYVP16EBP2
Naam
Evidence Based Practice 2
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
H.A. Kranenburg
Werkvormen
  • Individueel
  • Werkcollege
Toetsen
  • EBP 2 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

1BD-KD/W 4. De student kan in samenwerking met een medestudent binnen het EBP onderwijs de validiteit en bruikbaarheid van verschillende informatiebronnen behorend bij een enkelvoudig gezondheidsprobleem beoordelen aan de hand van door de opleiding afgegeven criteria. 
1BD-KD/W 5. De student kan in samenwerking met een medestudent binnen het EBP onderwijs de validiteit en betrouwbaarheid van fysiotherapeutische meetinstrumenten verwoorden aan derden.  
1BD-KD/W 8. De student kan in samenwerking met een medestudent binnen het EBP onderwijs eenvoudige methodologische en statistische aspecten, zoals het herkennen en verwoorden van meetniveaus van variabelen, het toegepaste onderzoeksdesign, de centrum- en spreidingsmaten, significantie van resultaten en correlatie uit een artikel verwoorden aan derden. 
2BD-KD/W 9. De student kan binnen het EBP onderwijs methodologische en statistische aspecten uit een artikel, zoals het herkennen en verwoorden van het toegepaste onderzoeksdesign, de centrum- en spreidingsmaten, significantie van resultaten, correlatie en de interpretatie van grafieken en figuren beoordelen en verwoorden aan derden.

Inhoud

Aan de hand van studietaken en het bespreken van wetenschappelijke artikelen worden definities en termen die bij evidence based practice van belang zijn behandeld. Van fysiotherapeuten wordt verwacht dat zij hun patiënten op de best mogelijke wijze onderzoeken en behandelen. Het handelen van de fysiotherapeut wordt daarbij gebaseerd op de normen en waarden van de betreffende patiënt(en), de klinische expertise van de fysiotherapeut en het best beschikbare wetenschappelijke bewijs. Dit noemt men evidence based handelen / evidence based practice (EBP). In het eerste jaar van de opleiding Fysiotherapie Groningen hebben studenten gedurende  blok 1.2 gewerkt aan de eerste stappen van EBP, te weten het formuleren van beantwoordbare vragen, het zoeken van het best beschikbare bewijs in de literatuur en het  beoordelen van de level of evidence van de gevonden literatuur. In blok 1.4  hebben studenten kennis gemaakt met het zelf praktisch uitvoeren van onderzoek en met de beginselen van methodologie en statistiek. Om te kunnen vaststellen of studenten de competentie ‘onderzoeken’ op niveau 1 beheersen, wordt aan het eind van het eerste jaar een theorietoets afgenomen over de begrippen en activiteiten die in blok 1.2 en blok 1.4 in de EBP-lijn aan de orde zijn geweest.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies