Vak: Internationalisering en culturele diversiteit credits: 5

Vakcode
HLVH22ICD2
Naam
Internationalisering en culturele diversiteit
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.L. Leistra
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Internationalisering culturele div. - Performance assessment

Leeruitkomsten

Een sportleraar volgt de ontwikkeling van zijn leerlingen en stemt daarop zijn handelen af. Hij draagt bij aan de sociaal-emotionele, morele en cognitieve ontwikkeling van zijn leerlingen. Op deze wijze bereikt hij dat leerlingen zich veilig voelen, gezien en gehoord worden én geaccepteerd worden zoals ze zijn, rekening houdend met de verschillen van leerlingen en hun culturele achtergrond. Hiervoor is kennis van verschillende culturen en internationale gebruiken op het gebied van bewegingsonderwijs noodzakelijk. 
 
Deze module draagt met name bij aan de volgende leeruitkomsten op hoofdfaseniveau 
 
Pedagogische bekwaamheid: De sportleraar realiseert, binnen gestelde kaders en onder begeleiding, een veilige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving voor leerlingen zodat leerlingen zich sociaal-emotioneel en moreel verder ontwikkelen, waarbij de sportleraar rekening houdt met diversiteit en aandacht schenkt aan zelfvertrouwen en een actieve leefstijl. 
Vakinhoudelijke bekwaamheid: De sportleraar plant, realiseert, verantwoordt en evalueert onder begeleiding en vanuit een gegeven kader, een ontwikkelingsgerichte leeromgeving in bewegingssituaties. Dit doet hij op basis van een aangereikt kader dat gaat over de visie op het vak en over inzichten en ontwikkelingen op het gebied van bewegen en sport. 

 

Inhoud

In deze module komen de perspectieven, gebruiken en achtergronden van verschillende (sport)culturen over de wereld aan bod. Ook wordt besproken welke rol sport- en bewegingsonderwijs speelt in de wereld. Daarnaast is er aandacht voor de culturele achtergrond van leerlingen en de manier waarop de sportleraar daarmee kan omgaan in het bewegingsonderwijs. Het thema internationalisering en culturele diversiteit vanuit macro-meso en microniveau worden behandeld.  
 
De begeleiding zal bestaan uit zowel hoorcolleges, werkcolleges als gastcolleges en verschillende activerende werkvormen om te komen tot verdieping in de thematiek.    
  
Aan het einde van het semester toont de student in het performance assessment aan welk product is ontwikkeld en hoe hij/zij de criteria uit het beoordelingsformulier heeft gerealiseerd.    
    
Voor deze module gelden, naast de aanschaf van de verplichte literatuur, geen additionele kosten.    

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies