Vak: Het stimuleren van zelfregulatie en motivatie credits: 5

Vakcode
HLVH22ZMO1
Naam
Het stimuleren van zelfregulatie en motivatie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.L. Leistra
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Stimuleren zelfregulatie en motivatie - Performance assessment

Leeruitkomsten

De student verdiept zich in de thema’s zelfregulatie en motivatie en leert hoe hij/zij dit kan toepassen in de praktijksituatie, die per student verschillend kan zijn. Deze module is ondersteunend aan de leeruitkomsten op hoofdfase niveau, die in de 15 EC eenheden behandeld worden. De onderstaande leeruitkomsten komen overwegend aan bod. De student maakt zijn ontwikkeling zichtbaar door het ontwikkelen van een product, passend bij zijn leerbehoefte. Dit product wordt door de student op eigen wijze gedeeld middels het performance assessment.  
  
Deze keuzemodule draagt bij aan het behalen van de volgende leeruitkomsten:  
  
Leeruitkomst pedagogisch bekwaam (hoofdfase niveau):   
De sportleraar realiseert, binnen gestelde kaders en onder begeleiding, een veilige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving voor leerlingen zodat zij zich sociaal-emotioneel en moreel verder ontwikkelen, rekening houdend met diversiteit en aandacht schenkend aan zelfvertrouwen en actieve leefstijl.  
  
Leeruitkomst vakinhoudelijke bekwaam (hoofdfase niveau):  
De sportleraar plant, realiseert, verantwoord en evalueert onder begeleiding en vanuit een gegeven kader, een ontwikkelingsgerichte leeromgeving in bewegingssituaties. Dit doet hij op basis van een aangereikte kader dat betrekking heeft op: vak visie, inzichten en ontwikkelingen op gebied van bewegen en sport.  
  
Leeruitkomst vakdidactisch handelen (hoofdfase niveau):  
De sportleraar realiseert onder begeleiding beweegprogramma’s passend binnen het leerplan van de vaksectie en het onderwijskundig beleid van de school.  
   
Leeruitkomst bekwaam in vakmatige ontwikkeling o.b.v. onderzoekend vermogen (hoofdfase niveau):  
De sportleraar voert onderzoek op basis van de interventiecyclus uit in zijn beroepssituatie. Hij doorloopt, onder begeleiding en binnen gegeven kaders, de interventiecyclus of delen ervan, en maakt daarbij gebruik van deels aangereikte theorieën om tot verbeteringen te komen. Dit proces voert hij op systematische en navolgbare wijze uit.  
  
Competentieniveau  
Hoofdfase niveau  
 

 

Inhoud

Deze module richt zich op het stimuleren van zelfregulatie en motivatie, waarbij studenten in verschillende contexten stagelopen.  
 
In de module worden verschillende inhouden behandeld, waaronder:  
  • Zelfregulatiecyclus (Zimmerman)
  • motivatietheorieën (Ryan & Deci)
  • veilig leerklimaat
  • begeleidingsmodellen zoals scaffolding.  
     
De student bepaalt op basis van zijn eigen leerbehoefte, welk van de inhouden gekozen wordt voor het ontwikkelen van een product. Het product wordt ontwikkeld voor- en toegepast in, de eigen beroepspraktijk. De student doorloopt de ontwerpcyclus om te komen tot de ontwikkeling van het product.  
 
De student wordt begeleid door de verschillende colleges die worden aangeboden (zowel theorie als praktijk). Daarnaast wordt er een community of learners (COL) gevormd waarin de studenten met- en van elkaar kunnen leren.  
 
Aan het einde van het semester toont de student in het performance assessment aan welk product is ontwikkeld en hoe hij/zij de criteria uit het beoordelingsformulier heeft gerealiseerd.  
 
Voor deze module gelden, naast de aanschaf van de verplichte literatuur, geen additionele kosten.  

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies