Vak: Training Adviesvaardigheden credits: 3

Vakcode
HRDH4AVV
Naam
Training Adviesvaardigheden
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C.T. Geling
Werkvormen
Toetsen
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten
1)  Tijdens de simulatie adviseert de student in de rol van hr-adviseur de lijnmanager over problemen op één of meer hr-werkterreinen en/of over problemen met/in het team van de lijnmanager. De hr-adviseur kiest voor een aanpak die het zelf oplossend vermogen van de lijnmanager vergroot en die past bij het uitgangspunt van integraal management. (Toepassen)
2)  De student in de rol van hr-adviseur leidt het adviesgesprek met de lijnmanager volgens de 4 fasen van het gespreksmodel in de goede volgorde, maar past die fasering wel flexibel toe in de simulatie. (Toepassen)
3)  De student gaat in de rol van hr-adviseur een adviesrelatie aan met de lijnmanager door meteen in de contracteringsfase te laten zien dat hij aandacht heeft voor de lijnmanager en diens zorgen en de probleemsituatie begrijpt en aanvoelt; hij buigt tijdens het gesprek weerstand om in samenwerkend gedrag van de lijnmanager in de simulatie. (Toepassen)
4)  De student in de rol van hr-adviseur laat in de simulatie zien dat hij een adviesrol en adviesgespreksstijl toepast die passen bij de problematiek, expertise, houding en gedrag van de lijnmanager in de simulatie. De student maakt daarbij een keuze op de as expertrol-coachrol  en uit de adviesgespreksstijlen.(Toepassen)
5)  De student in de rol van hr-adviseur in de simulatie bevordert de acceptatie van het advies door gebruik te maken van zijn luistervaardigheden en van een passende adviesgespreksstijl en acceptatiestrategie. (Toepassen)
6)  De student analyseert in de rol van hr-adviseur tijdens de simulatie samen met de lijnmanager de (achterliggende) problematiek en de probleemoorzaken vanuit meerdere invalshoeken; de student definieert de kern van het probleem waar de lijnmanager zich in kan vinden; bij meerdere problemen brengt de hr-adviseur samenhang en onderscheid aan en prioriteert samen met de lijnmanager. (Analyseren)
7)   De student in de rol van hr-adviseur bedenkt eerst samen met   de lijnmanager meerdere oplossingen voor het probleem in de simulatie; hij waakt er daarna voor dat de gekozen oplossing inhoudelijk deugdelijk is en voor de lijnmanager (en zijn medewerkers/team) acceptabel en haalbaar is. (Beoordelen)

Inhoud

In deze training concentreren we ons op het adviesgesprek, de basis in elk adviestraject. We spreken nu over het adviesgesprek, maar in werkelijkheid voer je als adviseur vaak meer dan één gesprek met de adviesvrager. Er wordt soms in een apart gesprek eerst de intake of de contractering gedaan. De training gaat uit van korte adviestrajecten die met één of twee, hooguit drie gesprekken met de adviesvrager tot een oplossing kunnen worden gebracht.
Bij elk adviestraject, hoe kort ook, zijn er drie hoofdfasen te onderscheiden:
1.         de contractering
2.         de probleemanalyse
3.         de eigenlijke advisering: de bespreking van oplossingen en evt. vervolgafspraken.
We zullen aan alle drie fasen extra aandacht besteden in de loop van deze training. We gaan uit van de P&O-adviseur als intern adviseur, d.w.z. dat hij deel uit maakt van de organisatie of het organisatieonderdeel waar ook de adviesvrager werkt.
In de training wordt de aandacht gevestigd op “Actief experimenteren” en de “concrete ervaring”. Door middel van observatie en reflectie, maar ook door het verkennen van de theorie, krijgt de student meer inzicht in de effectiviteit van zijn eigen handelen. De training is dus niet een geïsoleerd gebeuren in het curriculum, maar nauw verbonden met de inzichten en de kennis die de student heeft opgedaan in onder meer de cursussen. Zo leert hij in de cursus “Invalshoeken bij advisering” modellen en technieken om goed beslagen ten ijs te komen als adviseur. In de training Adviesvaardigheden leert hij deze modellen en technieken toe te passen in simulaties. Met andere woorden: “weten” en “kunnen” is niet hetzelfde. In de toepassing tijdens een training komt de student persoonlijke belemmeringen tegen bij het toepassen van het geleerde. Tijdens de training reflecteert hij hierop en krijgt hij mogelijkheden aangereikt om het effectiever te doen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde