Vak: Persoonlijk leiderschap credits: 2

Vakcode
HRDH5PLS
Naam
Persoonlijk leiderschap
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
T.L.L. Goossens
Werkvormen
  • Opdracht
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Portfolio assessment - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten: de student:
1)   kent de eigen voorkeuren, kwaliteiten, valkuilen en gedragspatronen ten aanzien van persoonlijk leiderschap (cognitieve domein: toepassen)
2)   kan oordelen over het eigen gedrag en heeft inzicht in de wijze waarop dit bepalend is voor zijn/haar handelen, in verleden, heden en toekomst (cognitieve domein: beoordelen)
3)   onderkent patronen in het eigen gedrag en denken ten aanzien van persoonlijk leiderschap en reflecteert hierop tot op het niveau van eigen overtuigingen en beroepsidentiteit (affectieve domein: karakter vormen)
4)   kan op basis van reflectie ontwikkelpunten en gedragsalternatieven beschrijven die van belang zijn voor de zelfontwikkeling van het persoonlijk leiderschap in de eigen organisatie (affectieve domein: organiseren)
5)   kan de highlights uit het leerproces en de essenties van het eigen leiderschapsprofiel op een professionele manier presenteren binnen een beperkt tijdsbestek (cognitieve domein: toepassen)

Inhoud

Gedurende iedere module van de deeltijdopleiding HRM is er aandacht voor de professionele ontwikkeling van de student. Als professioneel beroepsbeoefenaar ontwikkelt de student voortdurend de eigen professionaliteit (persoonlijk leiderschap). Het doel van dit studieonderdeel is om de student te ondersteunen bij de ontwikkeling als professional in het perspectief van de opleiding. De student verkrijgt inzicht in de persoonlijke (leiderschap)kwaliteiten door een groot aantal (leiderschap)testen in te vullen en middels de 360 graden feedbackmethodiek.
Aan de hand van de uitslagen van de vragenlijst van Bekman en andere leiderschap testen, zowel door de student zelf als door anderen ingevuld, brengt de student de eigen kwaliteiten voor (persoonlijk) leiderschap in kaart. Deze worden afgezet tegen de kwaliteiten zoals Bekman beschrijft in zijn boek (verplichte literatuur). Dat kan impulsen geven de een of andere kwaliteit te versterken of juist daarop wat gas terug te nemen. Beide vormen de input voor een samen te stellen portfolio.Tijdens de laatste bijeenkomst geeft iedere student een korte pitch van de opbrengsten van deze persoonlijke zoektocht.
De studiehandleiding bevat relevante informatie over de inhoud en werkwijze van dit studieonderdeel.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde