Vak: Kernkwaliteiten van leiderschap credits: 4

Vakcode
HRDH7KKL
Naam
Kernkwaliteiten van leiderschap
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
H.J. Landstra
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Verslag - Verslag
  • Vlog - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Professioneel vakmanschap
  • Ba-H:    Mondeling communiceren: de afgestudeerde brengt mondeling op een heldere wijze concepten, ideeën en meningen over waarbij hij in aanpak en formulering rekening houdt met degene(n) voor wie de boodschap is bestemd; hij weet betrokkenen met argumenten en enthousiasme voor zijn adviezen te winnen.
  • Ba-I:      Resultaten vaststellen: de afgestudeerde doet voorstellen om adviezen resultaatgericht te evalueren binnen de context en gebruikt daarbij meetbare indicatoren.
Eigen professionalisering
  • Ba-K:     De afgestudeerde onderkent patronen in het eigen gedrag en denken en reflecteert op systematische wijze tot op het niveau van eigen overtuigingen en beroepsidentiteit. Hij vertaalt deze reflectie naar ontwikkelpunten.             

Inhoud

De training Kernkwaliteiten van leidinggeven maakt onderdeel uit van de keuzemodule Zingevend Leiderschap. De titel is ontleend aan het gelijknamige boek van Adriaan Bekman, oud-lector Leiderschap aan de Hanzehogeschool Groningen.
 
In de bacheloropleiding HRM werken we meestal vanuit twee perspectieven: dat van de HR-adviseur, die het (lijn)management adviseert en ondersteunt bij het aansturen en begeleiden van hun medewerkers, en dat van de HR-adviseur die medewerkers begeleidt, adviseert en coacht. In deze training gaat de student zelf aan de slag in de rol van leider. Leidinggeven is namelijk niet voorbehouden aan mensen met een hiërarchisch leidinggevende functie in een organisatie. Ook in een ‘horizontaal’ leidinggevende rol heeft men vaardigheden nodig om mensen in beweging te krijgen, te sturen, motiveren of ondersteunen.

In het studieonderdeel Persoonlijk Leiderschap heeft de student een profiel gemaakt van zijn leiderschapsstijlen, -rollen en -kwaliteiten. Het eindproduct van Persoonlijk Leiderschap is de ‘nulmeting’ van de training Kernkwaliteiten van Leidinggeven. Op basis van het profiel en zijn eigen leer- en ontwikkelwensen gaat de student aan de slag. De docent/trainer heeft een koffer vol oefeningen en methoden en we kiezen daar gezamenlijk uit wat voor de student goed is om mee aan de slag te gaan.
 
De leerdoelen zullen vaak liggen op het vlak van een van de vaardigheden uit twee modellen. Het eerste is het model van Bekman. Daar voegen we een vaardigheid aan toe die naar ons idee zowel voor adviseurs als voor leiders steeds belangrijker wordt: het kunnen voeren van zingevende gesprekken. Het tweede model op basis waarvan men vaardigheden en leerdoelen in kaart kan brengen is dat van Hersey & Blanchard.  

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde