Vak: Groepsdynamica credits: 4

Vakcode
HRDH8DYN
Naam
Groepsdynamica
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
T. van Lier
Werkvormen
Toetsen
  • Tentamen Groepsdynamica (DT) - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  1. De student vat aangereikte concepten en theorieën adequaat samen, zodat een begrijpelijk beeld ontstaat over dit concept of deze theorie. (Inzicht)
  2. De student analyseert korte casuïstiek, aan de hand van aangereikte theorieën en concepten, zodat een theoretisch onderbouwde diagnose van het probleem gegeven is (Analyse)
  3. De student ontwerpt, op basis van korte probleemschetsen (management) interventies die de gegeven probleemsituaties oplossen. (Ontwerpen)
  4. De student vergelijkt theoretische concepten onderling, uitmondend in een gesystematiseerd oordeel op basis van verschillen en overeenkomsten. (Evaluatie)
  5. De student waardeert verschillende theoretische concepten onderling, binnen één thema, door pro’s en contra’s van deze concepten beargumenteerd tegen elkaar af te zetten. (Evaluatie)

Inhoud

Groepen en teams maken een belangrijk deel uit van organisaties, er is een trend gaande waarbij groepen steeds belangrijker worden (O’Connell, Doverspike & Cober, 2002). Binnen  groepen spelen dynamieken die door leiders herkend moeten worden en waarop ze in moeten grijpen, soms ten stimulatie, soms om af te remmen. De vraag is dan hoe een leider (zowel binnen als boven de groep) hier vorm aan kan geven: wat ziet hij, wat concludeert hij daaruit en hoe kan hij interveniëren? Dit zijn de thema’s van dit studieonderdeel. De thema’s worden steeds gekoppeld aan twee belangrijke doelen van teams: hun prestatie en het welzijn van de teamleden. Dit is nauw verwant aan de balanced approach gedachte.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde