Vak: Afstudeer-ALO credits: 20

Vakcode
HRDH9AFA
Naam
Afstudeer-ALO
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
20
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Eigen professionalisering - Overige toetsing
  • HR-kennis in de context - Overige toetsing
  • Onderzoeken - Overige toetsing
  • Professioneel vakmanschap - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De afgestudeerde beschrijft een selectie van (internationale) hr-theorieën en concepten die actueel zijn en brengt daarin samenhang aan. Hij beargumenteert de keuze voor die selectie en gebruikt die voor het op te lossen hr-vraagstuk in de organisatie.
De afgestudeerde past de volgende stappen uit de onderzoekscyclus toe: na een probleemanalyse formuleert hij een doelstelling, schrijft een theoretisch kader, eindigt daarin met een richtinggevende vraagstelling en kiest een passende onderzoeksmethode(n) met bijpassende meetinstrumenten. Deze stappen worden consistent uitgevoerd en de student is transparant in de keuzes die hij hierbij gemaakt heeft.
De afgestudeerde past de volgende stappen uit de onderzoekscyclus toe: verzamelt data en analyseert deze op een inzichtelijke wijze tot resultaten en trekt op basis van deze resultaten conclusies die aansluiten bij de geformuleerde vraagstelling. Deze stappen worden consistent uitgevoerd en de student is transparant in de keuzes die hij hierbij gemaakt heeft.
De afgestudeerde schat achteraf de waarde in van onderzoeks- dan wel praktijkkennis gelet op  praktische bruikbaarheid, betrouwbaarheid en validiteit.
Analyseren: de afgestudeerde analyseert een (advies)vraagstuk en de interne en externe context waarin dit vraagstuk zich afspeelt. Hij gebruikt daartoe verschillende bedrijfskundige en hr- modellen en concepten en komt tot een geaccepteerde probleemdefinitie.
Adviseren: de afgestudeerde komt tot een inhoudelijk onderbouwd advies ter verbetering  van een probleemsituatie, waarbij hij rekening houdt met de interne en externe context en geeft implementatie-overwegingen en -richtingen aansluitend bij zijn advies.
Schriftelijk communiceren: de afgestudeerde brengt schriftelijk op een gestructureerde, heldere en overtuigende wijze concepten, ideeën en meningen over waarbij hij in aanpak en formulering rekening houdt met degene(n) voor wie de tekst is bestemd.
 

Inhoud

De student vergewist zich van de criteria voor een afstudeer-ALO (zie handboek afstuderen) en acquireert een zodanige opdracht bij een opdrachtgever. Dit kan de eigen werkgever zijn, maar mag ook een andere organisatie zijn. De student analyseert het vraagstuk (probleem) en de organisatie en komt tot een probleemstelling. Daarbij kiest hij een onderzoeksmethodiek die aan de vereisten van betrouwbaarheid en validiteit voldoet, verzamelt data en analyseert deze. Vervolgens trekt hij op basis daarvan conclusies en formuleert aanbevelingen die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het probleem. De student reflecteert in een kritische reflectie op zijn onderzoek.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde