Vak: Training Loopbaancoaching credits: 4

Vakcode
HRDH9TLR
Naam
Training Loopbaancoaching
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
K. Zoethout
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Proeve van bekwaamheid - Vaardigheidstoets
  • Rapportage/opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten: 

  • De student maakt een coachplan voor een individueel loopbaantraject op basis van een intake. Hierin geeft de student aan welke hulpmiddelen ingezet en hij beargumenteert zijn keuze hiervoor
  • De student laat zien hoe hij het loopbaantraject heeft uitgevoerd en daartoe selecteert ,bespreekt en evalueert hij een aantal loopbaaninstrumenten en motiveert de keuze van deze instrumenten aan de hand van het doel van het traject.
  • De student reflecteert op systematische wijze op inhoud en hij doet dat op basis van behaalde resultaten, eigen inzichten/ervaringen en feedback van de klant.
  • De student reflecteert op systematische wijze, volgens een zelf gekozen reflectiemodel op zijn eigen vaardigheden die hij als coach heeft ingezet.
  • De student demonstreert op juiste wijze 3 gekozen kritische vaardigheden, in een eigen gekozen methode, met een passende beroepshouding in een proeve van bekwaamheid

 

Inhoud

Als loopbaancoach begeleid je mensen bij het beantwoorden van vraagstukken die betrekking hebben op hun professionele bestaan. Deze vraagstukken hebben niet zozeer betrekking op het verkrijgen van concrete informatie maar meer op het verkrijgen van inzicht in jezelf. Je professionele bestaan bepaalt immers in belangrijke mate hoe jij invulling geeft aan je leven. De onderliggende drijfveren die bepalend zijn voor de keuzes die je maakt zijn vaak onduidelijk en onbewust. Het is dan ook een van de taken van een loopbaancoach het bewustzijn van de cliënt zodanig te vergroten dat deze inzicht krijgt in zichzelf. Door dit zelfinzicht te vergroten wordt duidelijker wat een cliënt belangrijk vindt, goed kan en graag doet. Op basis hiervan kunnen dan de juiste loopbaankeuzes worden gemaakt.
 
Om dit bij een cliënt te bewerkstelligen is bepaalde kennis en ervaring nodig. Waar komt het op aan bij loopbaangesprekken? Wat moet je echt doen en wat moet je vooral laten? Wat wil je bereiken in gesprekken en hoe doe je dat het beste? Wat werkt bij wie in welke situaties? Het vereist ook zelfkennis: Wat zijn jouw unieke kwaliteiten als coach? Met welke instrumenten en oefeningen zou je willen werken? Door de instrumenten op jezelf toe te passen tijdens de training en ze daarna met medestudenten te bespreken, leer je ze kennen en weet je ook wat het effect van een oefening kan zijn op je cliënt.
 
In de training Loopbaancoaching krijgt de student handvatten en oefeningen aangereikt om zijn inzicht te vergroten en meer ervaring op te doen met loopbaancoaching en de daarbij gehanteerde loopbaaninstrumenten.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde