Vak: Ethiek in bedrijf credits: 5

Vakcode
HRDP1EIB
Naam
Ethiek in bedrijf
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.L.G.M. Hogenhuis
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Ethiek in bedrijf - Portfolio assessment
  • LOP 1C - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten Ethiek in bedrijf
  1. De student kan beschrijven wat de rol van een HRM-er is bij het thema ethiek in een organisatie en het belang van ethiek voor het beroep van een HRM-er
  2. De student vergelijkt en benoemt relevante verschillen in gedragscodes (beroeps-, branche of bedrijfscode) en kan hier onderbouwde uitspraken rond het doel, de opbouw en de praktische werkbaarheid over doen.
  3. De student kan in de rol van een aankomend beroepsbeoefenaar een ethisch vraagstuk op persoonlijk, bedrijfs- of maatschappelijk niveau analyseren en m.b.v. de stappen uit de ethische cyclus ontwikkelt de student een beargumenteerd oordeel over dit vraagstuk.
  4. De student reflecteert individueel aan de hand van een (actuele) case of opdracht op zijn persoonlijke waardepatroon en kan m.b.t. ethische begrippen en ethische theorieën de reflectie onder woorden brengen en onderbouwen.
  5. De student kan in de rol van aankomend beroepsbeoefenaar helder en correct schriftelijk rapporteren
  
Aan de leeruitkomsten is ook een aantal beroepsvaardigheden en beroepshoudingen gekoppeld. Beroepsvaardigheid is het vermogen om een handeling bekwaam uit te voeren of een probleem op te lossen. De beroepshouding is het gedrag dat iemand laat zien als beroepsbeoefenaar. Binnen dit project werken we aan de volgende vaardigheden en houdingen:   
 
Beroepsvaardigheden
  • Problemen oplossen
  • Samenwerken
  • Schriftelijk rapporteren

Beroepshoudingen
  • Handelend volgens professionele waarden en normen.
  • Besef van beroepscodes, (ethische) beroepsdilemma’s, duurzaamheid en (inter)cultureel bewustzijn
  • Organisatiesensitiviteit en omgevingsbewustzijn
 

Leeruitkomsten LOP

  1. De student vergelijkt de inhoud van de begrippen vaardigheden, kwaliteiten, eigenschappen en ontwikkeling uit de aangegeven literatuur, met de vooraf opgestelde eigen verwachtingen over de inhoud van die begrippen en reflecteert daarbij op de verschillen.
  2. De student reflecteert op het eigen professionele handelen en de ontwikkeling van zijn beroepscompetenties door middel van inbreng en bespreking van casuïstiek. Daarbij analyseert hij onder begeleiding van de docent op systematische wijze de casuïstiek met behulp van het basisintervisiemodel (Korthagen).

Inhoud

Inhoud Ethiek in bedrijf

In de beroepspraktijk kun je als hr-professional te maken krijgen met morele dilemma’s. Mag je als intercedent selecteren op afkomst als de opdrachtgever dat wil? Op welke wijze mag je informatie verzamelen over sollicitanten? Moeten de pensioenpremies even wat lager zodat nu het besteedbaar inkomen hoger is? Aan wie geef je salarisgegevens door? Wat doe je met rokende medewerkers die regelmatig ziek zijn? Doen we eerst maar even een tijdelijk contract om in feite de proeftijd op te rekken naar een jaar? Wat zijn eerlijke beoordelingscriteria? Hoe houd je vergoedingen buiten de boeken, zodat medewerkers minder belasting hoeven te betalen? Mag je een familielid extra helpen bij een sollicitatie? Hoever ga je met het aanpassen van roosters zodat werknemers met kinderen in de vakantie vrij kunnen nemen? Hoeveel zorgverlof moet een medewerker krijgen die nog een stuwmeer aan verlof heeft staan? Soms is het heel duidelijk wat wel en niet mag. In andere gevallen ligt het genuanceerder.
In deze cursus staat het handelen van de organisatie centraal, en in het bijzonder het handelen van de hr-professional. De student ontwikkelt zijn morele competenties. Daaronder verstaan we het volgende:

  • Morele sensitiviteit: het vermogen om maatschappelijke en ethische kwesties te herkennen en benoemen
  • Moreel analysevermogen: het vermogen een moreel probleem te analyseren in termen van feiten, waarden, betrokkenen en hun belangen
  • Morele creativiteit: het vermogen om verschillende handelingsmogelijkheden te bedenken om met het morele probleem om te gaan in het licht van de relevante waarden en feiten
  • Moreel oordeelsvermogen: het vermogen om met behulp van de ethisch denkkaders (waaronder normatief ethische theorieën en bedrijfscodes) een moreel oordeel te vellen over de handelsmogelijkheden behorende bij het morele probleem
  • Morele besluitvaardigheid: het vermogen om te reflecteren op de verschillende ethische denkkaders en om een beslissing te nemen op basis van die reflectie
  • Argumentatievermogen: het vermogen om de ethische aspecten van je denken en handelen te rechtvaardigen, te bediscussiëren en te evalueren met vakgenoten en niet-vakgenote

Inhoud LOP

In de propedeuse maakt de student een start met zijn ontwikkeling als professioneel beroepsbeoefenaar. Voor een deel heeft hij zich natuurlijk al ontwikkeld en neemt hij ervaringen mee waardoor hij is gegroeid. Vanuit de praktijkervaring heeft de student misschien al bewust geoefend met professioneel gedrag en bijbehorende vaardigheden. Mogelijk zelfs al in een HR-gerelateerde context. Is hij bijvoorbeeld een teamspeler, collegiaal ingesteld en beschikt hij over empathisch vermogen en flexibiliteit? Of ligt zijn kracht juist in innovatief denken of assertiviteit? Zo kent professioneel gedrag vele competenties die men bewust of onbewust inzet om te kunnen floreren in een professionele beroepsomgeving. Ook kan het zijn dat men ergens minder goed in is, dat men wil onderzoeken wat hier achter zit zodat men met nieuwe inzichten over zichzelf weer verder kan groeien. Dit boeiende leerproces gaat gepaard met bewustwording van zichzelf als persoon en professional in verschillende situaties op de werkvloer en gedurende de HRM-opleiding.

Om dit leerproces in gang te zetten, leert de student tijdens de LOP-bijeenkomsten goed te reflecteren op zichzelf als HR-professional in wording. Dit doet hij samen met medestudenten onder begeleiding van een LOP-docent. O.a. de volgende vragen worden onder de loep gelegd: Wat betekent professionele ontwikkeling in de HR-context? Welke competenties komen daarbij kijken? Wat is professionele ontwikkeling überhaupt? Hoe word ik mij bewust van mijn professionele gedrag? Waar ligt mijn kracht en waar kan en wil ik nog in groeien? Tijdens de LOP-bijeenkomsten besteden we hier aandacht aan. De student legt in het eerste jaar van de opleiding de basis voor verdere professionele groei. Aan het einde van de studie kan hij hier trots op terug kijken!

LOP heeft uiteindelijk vooral te maken met het vergroten van de eigen deskundigheid en professionaliteit, zoals:

• problematiseren, analyseren en verhelderen van het professioneel handelen;

• optimaliseren van de kwaliteit van het persoonlijk beroepsmatig functioneren;

• adviseren en aandragen van oplossingsalternatieven;

• actief luisteren, tonen van inlevingsvermogen en reflecteren;

• feedback geven en ontvangen;

• reflecteren op de eigen competentieverwerving;

• bewust worden van de rol, positie en de verhouding van de HRM’er in een bedrijf.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde