Vak: HRM2 credits: 5

Vakcode
HRDP1HRM2
Naam
HRM2
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.R. Poll
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Tentamen HRM2 (DT) - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
  1. De student heeft inzicht in de ontstaansgeschiedenis van personeelsbeleid en de invloed daarvan op de context van het huidige (strategische) HRM.
  2. De student reproduceert tijdens een schriftelijk tentamen zelfstandig informatie van de thema’s die in de cursus aan bod zijn gekomen, te weten: de fundamenten van HRM, de rollen van HR, job- & competentiemodeling, training & ontwikkeling, loopbaanmanagement & management development (MD), functiewaardering & beloning en ken- & stuurgetallen voor HRM.
  3. De student legt tijdens een schriftelijk tentamen zelfstandig de werking van de in de cursus behandelde modellen en theorieën uit. Deze modellen en theorieën zijn gekoppeld aan de bovenstaande thema’s.
  4. De student gebruikt tijdens een schriftelijk tentamen naar aanleiding van een geschetst HR vraagstuk de in de cursus behandelde modellen en theorieën om oplossingsrichtingen vast te stellen.

Inhoud

In deze cursus wordt aandacht besteed aan een aantal van die basistechnieken, te weten:
  • Jobmodeling en competentiemodeling;
  • Doorstroom van personeel met concreet aandacht voor training en ontwikkeling van personeel, loopbaanmanagement en management development (MD);
  • Functiewaardering en beloning;
  • Strategisch personeelsmanagement  (methode ken- en stuurgetallen)
Daarnaast wordt aandacht besteed aan de stand van zaken op het gebied van HRM. Welke modellen worden het meest gebruikt en welke rollen kan een HR-afdeling vervullen en wat zijn de trends daarin?
 
HRM 2 is een vervolg op de cursus HRM 1. In de cursus HRM 2 worden nieuwe technieken geïntroduceerd en  wordt er dieper op het hanteren van de HRM-basistechnieken ingegaan. In deze cursus wordt ook aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van verschillen technieken en methoden. In de laatste bijeenkomsten wordt een stappenplan gepresenteerd waarmee op een systematische wijze per stap de strategische verankering en de praktische uitwerking van het personeelsmanagement kan vormkrijgen (methode ken- en stuurgetallen).
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde