Vak: Beschrijven van organisaties credits: 5

Vakcode
HRDP7BVO
Naam
Beschrijven van organisaties
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.M. van Cruijningen
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Tentamen BvO - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Kennis 40%
1. De student reproduceert bedrijfskundige modellen en begrippen uit de gebruikte literatuur op de voorgeschreven wijze.

Inzicht 40%
2. De student kan verschillende bedrijfskundige modellen en begrippen, betrekking hebbend op (primaire)processen in de organisatie, uitleggen en geeft beargumenteerd aan wanneer in een gegeven casus welk model toegepast kan worden.

Toepassen 20%
3. De student past methodisch bedrijfskundige modellen en begrippen toe op eenvoudige casussen van een organisatie en haar omgeving.
4. De student stelt, in de situatie waarin de verschillende standaard posten gegeven zijn, zelfstandig een balans of een winst-&verliesrekening op volgens de bestaande richtlijnen

Inhoud

Deze cursus biedt je een inleiding in een bedrijfskundige kijk op organisaties of bedrijven. De nadruk ligt op een beschrijving van de belangrijkste processen (ook wel: activiteiten, handelingen).   Een eerste nuttige indeling daarvan is die in:
  1. Activiteiten die te maken hebben met sturen (ook wel “managen”);
  2. Activiteiten die te maken hebben met de uitvoering (de zogenaamde “operationele” processen of activiteiten). 
    In het verband van deze cursus betekent “bedrijfskundig” vooral: bekeken vanuit het management. De bedrijfskundige problemen die we bespreken zijn dus vooral managementproblemen, anders gezegd: besturingsproblemen. De cursus start met een meer algemene behandeling van besturingsproblemen.
    Gaandeweg wordt de aandacht verlegd naar het managen van operationele processen of activiteiten. Deze kunnen verder worden onderverdeeld in met name:
  • Commerciële processen of activiteiten;
  • Productie en logistieke processen of activiteiten;
  • Financiële processen of activiteiten;

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde