Vak: Veranderen van organisaties credits: 5

Vakcode
HRVH0VVO
Naam
Veranderen van organisaties
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.G. Weering
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Tentamen VvO - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

in ontwikkeling
 
 
 
 

Inhoud

In de praktijk van organisaties voltrekken zich, dankzij en ondanks de bemoeienis van mensen, veranderingen die van invloed zijn op het de dagelijks gang van zaken in organisaties, en daarmee op hun succes en voortbestaan. Organisaties veranderen door externe ontwikkelingen, maar soms ook veranderen organisaties tegen de stroom in. Pioniers organisaties nemen afstand van wat andere bedrijven doen en kiezen hun eigen weg. 

In veel organisaties waar de beginnende beroepsbeoefenaar zijn intrede doet lopen diverse verandertrajecten. Sommige zijn grootschalig en krijgen de term reorgansiatie, redesign, downsizing (of meer eufemistisch ‘rightsizing’ genoemd,) etc. mee. 

Maar ook andere projecten zoals het invoeren van een nieuwe automatiseringssysteem, een beloningsystematiek, teaminterventies en zelfs een locatiewijziging kunnen als organisatieveranderingen worden beschouwd.  Verschillend in hun impact en verschillend in hun aanpak. 

HR managers (of gerelateerde functies) zijn hier vaak bij betrokken. Soms als aanjager, vaak als uitvoerder, en soms als ‘subject’. 

Het doel van deze cursus is om betekenis en inzicht te geven aan het proces van (organisatie) veranderen.  

In de cursus zal allereerst worden ingegaan op de context waarin veranderingen plaatsvinden, hoe men die in kaart krijgt, en wat men vervolgens kan doen om impact te hebben. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde