Vak: Loopbaanmanagement credits: 4

Vakcode
HRVH3CMT
Naam
Loopbaanmanagement
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Boersma
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Na het volgen van deze cursus:

Leeruitkomst 1 Toepassen (20%):
Benoemt de student de veranderende levenslopen van mensen en de diverse aspecten die daarop van invloed zijn.
Past de student het TAM model toe in de beschrijving van de loopbanen van mensen
Past de student de diverse invalshoeken van Spijkerman toe op de loopbaanontwikkeling van de mensen
Past de student de diverse metaforen van Inkson toe op de loopbaanontwikkeling van de mensen.
 
Leeruitkomst 2 Analyseren (40%):
Analyseert de student de  ervaringen die medewerkers hebben gemaakt in de diverse transities.
Schetst de student de diverse invalshoeken van Spijkerman en de metaforen van Inkson en het TAM model om zo
de samenhang tussen de bovengenoemde aspecten na kritische beschouwing te kunnen onderscheiden.
 
Leeruitkomst 3 Beoordelen(25%):
Oordeelt de student over het gevoerde HR beleid in het kader van loopbaanmanagement
Waardeert de student de diverse metaforen in het kader van loopbaanmanagement.
Reflecteert de student op het afnemen van een kwalitatief interview
Benoemt de student verbeterpunten t.b.v. afname kwalitatief interview.
 
Leeruitkomst 4 Ontwerpen (15%)
Ontwikkelt de student een visie op de rol van HR m.b.t. loopbaanvraagstukken op basis van de opgedane kennis en inzichten.
 

Inhoud

Loopbanen en levenslopen zijn complexe en veelzijdige fenomenen en vertonen  meer variatie dan vroeger. Psychologische, sociologische en economische aspecten komen aan bod in loopbanen. Er wordt in deze cursus gekeken naar deze aspecten die van invloed zijn op die levensloop en keuzes die mensen maken. Aan de hand van metaforen, dit kunnen namelijk krachtige hulpmiddelen zijn om uitdrukking te geven aan dieper liggende beelden en constructies in ons denken.
De benadering van de transitionele arbeidsmarkt, die tracht de verschillende transities die mensen maken inzichtelijk te maken, wordt gebruikt om loopbanen van mensen in kaart te brengen en transities te verhelderen. Het TAM-model komt ook aan bod in deze cursus. 
 
Levenslopen van mensen vertonen meer variatie dan vroeger. De baan voor het leven lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Betaald werk is ook niet meer de enige bezigheid van mensen gedurende hun levensloop. Moderne burgers zijn als werknemer, ondernemer of partner afwisselend actief in verschillende domeinen van het leven. Als werknemer of ondernemer zijn ze mobiel en flexibel: ze wisselen vaker van baan of functie, of gaan meer of minder uren werken om een betere balans tussen werk en privé te realiseren. Als partner combineren zij arbeid- en zorgtaken in het ‘spitsuur’ van het leven, als jongere volgen zij een opleiding en werken erbij, en als oudere werken ze gedeeltelijk door en zijn ze tot op hoge leeftijd maatschappelijk actief. 
 
In deze cursus bestuderen we dus allereerst aan de hand van diverse invalshoeken en metaforen de factoren die levenslopen en loopbanen van mensen beïnvloeden.
Daarnaast bekijken we met behulp van het model van de transitionele arbeidsmarkt (TAM-model (Bron: Ester, P, Muffels, R en Schippers, J. Dynamiek en Levensloop. 2006. Van Gorcum) naar de overgangen of transities die mensen gedurende hun levensloop doormaken. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Welke overgangen maken mensen tussen welke domeinen op verschillende momenten in hun levensloop? Hoe waarderen zij die veranderingen? Welke combinaties worden nagestreefd en welke effecten hebben die voor de levensloop?
 
De cursus wordt afgesloten met een individuele opdracht. De student onderzoekt de loopbaan van twee personen en voert 2 loopbaangesprekken aan de hand van diverse metaforen, zoals beschreven in het boek van Inkson en de literatuur van Spijkerman en gebruikt ook het TAM model om de diverse transities van betrokkene in kaart te brengen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde