Vak: Stage 1: Personeelsbeheer en personeelssystemen credits: 30

Vakcode
HRVH3STG1
Naam
Stage 1: Personeelsbeheer en personeelssystemen
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
H.A.R. Ozinga
Werkvormen
  • Stage, werk
Toetsen
  • Stage 1 - Stage

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten HR kennis in de context
  1. De student laat in het uitvoeren van de werkzaamheden op de verschillende werkterreinen zien zich bewust te zijn van de wensen en behoeften van zijn opdrachtgever en houdt daar in de uitvoering rekening mee. De student stemt regelmatig af met zijn opdrachtgever. (beoordeeld op basis van de stagepraktijk) 
  2. De student beschrijft de context van HRM met behulp van het Business Model Canvas. Vervolgens benoemt de student relevante invloeden uit deze context voor de wijze waarop HRM georganiseerd is en uitgevoerd wordt binnen de stageorganisatie. ( beoordeeld op basis van het stageverslag) 
  3. Voor de vijf werkterreinen waarop de student werkzaamheden verricht, beschrijft hij de wijze waarop de hr-processen binnen de organisatie worden uitgevoerd. Dit doet hij op basis van eigen observaties en gesprekken met Hrm-ers, leidinggevenden en medewerkers uit de stageorganisatie. Daarbij geeft hij aan waarom de organisatie voor deze werkwijze heeft gekozen. Deze beschrijving maakt hij met behulp van de terminologie van Lievens, c.q. de relevante Hr-theorieën en modellen uit onder andere HRM1, HRM2 en HRM3. (beoordeeld op basis van het stageverslag) 
  4. De student evalueert de rol van HR in de stageorganisatie met behulp van de rollen van Ulrich en illustreert deze evaluatie met twee concrete voorbeelden. Daarnaast beschrijft de student op basis  van de beschrijving van de Hr-processen en de beschrijving van de context vanuit het Business Model Canvas hoe de horizontale en verticale fit eruit ziet. De student geeft hierbij twee concrete voorbeelden en benoemt twee verbetervoorstellen om de fit te vergroten. (beoordeeld op basis van het stageverslag) 
Leeruitkomsten persoonlijke ontwikkeling
  1. De student laat professionaliteit zien zoals aangegeven in de vijf houdingsaspecten (beoordeeld op basis van de stagepraktijk). 
  2. De student beschrijft op basis van de ontvangen feedback met behulp van de aangereikte instrumenten welk effect de feedback heeft gehad op zijn ontwikkeling in het  tweede deel van de stage. Hij maakt daarvoor een heldere samenvatting van de ontvangen feedback en duidt van deze. (beoordeeld op basis van het stageverslag) 
  3. De student reflecteert aan de hand van de START-methodiek (Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Terugkoppeling) op twee concrete werkzaamheden van verschillende hr-werkterreinen die hij tijdens de stage heeft uitgevoerd. (beoordeeld op basis van het stageverslag) 
  4. De student beschrijft in het stageverslag wat het  effect van de intervisies is geweest op de ontwikkeling tijdens de stage aan de hand van twee concrete voorbeelden. Ook beschrijft hij aan de hand van twee voorbeelden wat zijn rol is geweest tijdens de intervisies. (beoordeeld op basis van het stageverslag) 
  5. De student reflecteert aan het eind van de stage op de doorgemaakte ontwikkeling op gekozen Hr-werkterreinen en de 5 beroepshoudingen, zodanig dat de student dit kan vertalen naar ontwikkelpunten voor jaar 2 en 3 van de opleiding. Daarbij besteedt de student aandacht aan zijn visie op het werk als hrm-er. (beoordeeld op basis van het stageverslag) 
Leeruitkomst schriftelijk communiceren
  1. De student past in het stageverslag de structuurregels toe die passend zijn voor het teksttype, een schrijfstijl die past bij de context van de opdracht en hij past de regels toe die gelden voor spelling en formulering. (beoordeeld op basis van het stageverslag) 
Leeruitkomsten mondeling communiceren
  1. De student werkt in de stageorganisatie actief aan de relatie met collega’s binnen en buiten de afdeling. (beoordeeld op basis van de stagepraktijk) 
  2. In de eindpresentatie en het aansluitende gesprek over zijn persoonlijke ontwikkeling brengt de student op een heldere wijze ideeën en meningen naar voren waarbij hij zich in het gesprek opstelt als professioneel en actief gesprekspartner. (beoordeeld op basis van presentatie en eindgesprek) 
 
 

Inhoud

De eerste stage van de opleiding HRM is gericht op het kennismaken met HRM in de praktijk. Tijdens het eerste jaar van onze opleiding zijn de negen werkterreinen aan bod gekomen, onder andere bij HRM1, HRM2 en HRM3 en ook tijdens de projecten. Tijdens deze stage gaat de student zien hoe deze werkterreinen van HRM in de praktijk uitgevoerd worden. Hij doet dat door mee te werken bij de verschillende activiteiten die uitgevoerd worden op een HR-afdeling, bij een uitzendbureau of bij een reïntegratiebureau. Daarnaast gaat de student in gesprek met allerlei mensen in de organisatie om in kaart te brengen hoe HRM in de stageorganisatie uitgevoerd wordt en welke keuzes daaraan ten grondslag liggen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde