Vak: Stage 2: Interne Advisering credits: 30

Vakcode
HRVH5STG2
Naam
Stage 2: Interne Advisering
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
H.A.R. Ozinga
Werkvormen
  • Stage internationaal
  • Stage, werk
Toetsen
  • Stage - Stage

Leeruitkomsten

Leeruitkomst Analyseren (probleemanalyse)
(koppeling met kritisch & Onderzoekend en Organisatiesensitief & Omgevingsbewust)
 
De student maakt een probleemanalyse, door een kritische en onderzoekende houding te laten zien, die herkend wordt doordat de student doorvraagt en vanuit meerdere invalshoeken naar het vraagstuk kijkt. Op basis van deze analyse word(t)(en) één of meerdere - door de opdrachtgever - geaccepteerde probleemdefinities gepresenteerd. Hij laat daarbij (in zowel de analyse alsook de probleemdefinitie(s)) organisatiesensitiviteit en omgevingsbewustzijn zien doordat hij laat blijken zicht te hebben op de interne en daar waar nodig externe context waarin de adviesvraag zich afspeelt.
 
Leeruitkomst Adviseren
(koppeling met dienstverlenend & klantgericht en organisatiesensitief & omgevingsbewust)
 
De student geeft ter verbetering van een probleemsituatie binnen het hr-domein een advies (inclusief implementatie) dat aansluit bij de voorafgaande analyse van interne en eventueel externe context en bij de conclusies daaruit. De student laat zien welke afwegingen een rol hebben gespeeld bij het formuleren van dit advies. Het uitgebrachte advies is acceptabel en haalbaar voor de geadviseerde, zowel qua inhoud als qua implementatieproces.
 
Leeruitkomst Evalueren
(koppeling met Kritisch & Onderzoekend en Ondernemend & Zelfsturend)
 
De student formuleert gevraagd en ongevraagd voorstellen om het effect van meerdere uitgebrachte adviezen in kaart te brengen. Hij benoemt hierbij meetbare indicatoren en geeft aan hoe en door wie het proces van evalueren uitgevoerd kan worden. De student maakt inzichtelijk welke afwegingen gemaakt zijn bij de keuze voor deze meetbare indicatoren. De student bevraagt bij degene aan wie het advies is uitgebracht hoe hij de adviezen voor evaluatie waardeert.
 
Leeruitkomst Ethiek
(koppeling met Ethisch handelen en Reflectief vermogen & lerend gericht op zelfontwikkeling)
 
De student beschrijft in een schriftelijke rapportage een ethische situatie in de context van zijn stageorganisatie. Dit kan een situatie zijn waar de student zelf actor in is, maar het kan ook een situatie zijn die zich binnen de stageorganisatie afspeelt. De student beschrijft daarbij betrokkenen, consequenties van deze situatie en/of keuzes die gemaakt moeten worden, de aanleiding/achtergrond van deze situatie en de morele waarden die in het geding zijn.
De student formuleert weloverwogen oplossingen en/of mogelijke handelingen in de beschreven ethische situatie, waarbij de student zich onder andere baseert op specifieke codes, reglementen en gedragsregels die van invloed zijn op de gesignaleerde situatie en zich baseert op de uitkomsten van minimaal één interview of panelgesprek gericht op het verder analyseren van deze situatie. Op basis van een weloverwogen afweging van de verschillende oplossingen en/of handelingen formuleert de student een eigen voorkeur voor oplossing en/of handeling.
 
Leeruitkomsten Professionele ontwikkeling
(koppeling met reflectief vermogen & lerend gericht op zelfontwikkeling)
 
  • De student maakt een onderbouwde keuze voor punten waarop hij feedback wil ontvangen, gebaseerd op de criteria voor de praktijkbegeleider en ontwikkelpunten gebaseerd op de startprofielen. Student ontwikkelt vervolgens een gerichte aanpak (vorm, planning, betrokkenen) om tussentijdse feedback te verzamelen in de organisatie. Op basis van heldere samenvatting en duiding van de ontvangen feedback maakt de student zichtbaar welk effect de feedback heeft gehad op de ontwikkeling in het  tweede deel van de stage.  
  • De student onderbouwt  waarom hij een bepaalde aan hr gelieerde expert gaat schaduwen en geeft onderbouwd aan welke observatiepunten hij tijdens het schaduwen gaat gebruiken. In het stageverslag reflecteert hij op basis van een samenvatting van de gedane observaties over de op de koppeling tussen het werk van de expert en het hr-beleid van de organisatie.  
  • Tijdens de intervisiebijeenkomsten laat de student een actieve inbreng zien, zowel in de rol van casusinbrenger als in de rol van coach. De student laat in het stageverslag zien wat het  zichtbare effect van de intervisies is geweest op de ontwikkeling tijdens de stage.  
  • De student toont in het portfolio aan welke activiteiten hij heeft uitgevoerd in de breedte van het hr-domein (overige hr-activiteiten), waarbij hij actief is op twee van de volgende vier  gebieden: arbeidsdynamiek & loopbaanontwikkeling; HRM en HRD; organisatiepsychologie & leiderschap en organisatieverandering & organisatieontwikkeling. Hij beschrijft in zijn stageverslag de uitvoering ervan in zijn stageverslag. In dit verband beschrijft de student ook hoe hij tot prestatieafspraken is gekomen in termen van bijvoorbeeld deadlines en te behalen eindresultaten, ook als de organisatie daarop zelf niet heeft gestuurd . Daarnaast reflecteert hij op de wijze waarop hij dat heeft gedaan in termen van een dienstverlenende en klantgerichte houding en in termen van een ondernemende en zelfsturende houding. Deze reflectie sluit de student af met een eigen onderbouwd oordeel over deze houdingsaspecten en ontwikkelpunten voor jaar 4 van de opleiding.  
  • In het stageverslag beschrijft de student de doorgemaakte ontwikkeling op de gebieden analyseren, adviseren en evalueren, eindigend met een eigen onderbouwd oordeel over deze ontwikkeling en  ontwikkelpunten voor jaar 4 van de opleiding.
   
Leeruitkomst Schriftelijk communiceren
(koppeling met organisatiesensitief en omgevingsbewust)
 
De student past in het stageverslag de structuurregels toe die passend zijn voor het teksttype, een schrijfstijl die past bij de context van de opdracht en past hij de regels toe die gelden voor spelling en formulering.
 
Leeruitkomst Mondeling communiceren
(koppeling met dienstverlenend & klantgericht en kritisch & onderzoekend)
 
De student brengt mondeling in een presentatie en aansluitend reflectief gesprek op een heldere wijze ideeën en meningen over zijn ontwikkeling naar voren waarbij hij zich in het gesprek opstelt als professioneel en actief gesprekspartner.

 

Inhoud

Tijdens Stage 2 is de student regisseur van zijn eigen leerproces. Vanuit de opleiding hebben we een aantal leeruitkomsten geformuleerd die de student gedurende de stage moet realiseren. Het is aan de student om in overleg met de praktijkbegeleider te bepalen welke activiteiten hij gaat uitvoeren om deze leeruitkomsten te realiseren. Hiermee kan de student kleur geven aan zijn stage en zich richten op activiteiten die hij vindt aansluiten bij zijn professionele ontwikkeling, bijvoorbeeld door de inhoudelijke focus van die activiteiten.
Tijdens Stage 2 groeit de student steeds meer in de rol van zelfstandig adviseur en/of coach. Naast een aantal hr-taken richt hij zich op beleidsmatige vraagstukken of voert hij meer zelfstandig coachgesprekken.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde