Vak: Adviseren credits: 4

Vakcode
HRVH9ADV
Naam
Adviseren
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
T. van Lier
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Assessment - Overige toetsing
  • Opdracht - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  1. De student past de trust equation toe in een interview met een HR adviseur uit de praktijk en in een vooruitblik op zijn rol als stagiaire.
  2. De student in de rol van HR-adviseur past de principes van ‘het op één lijn komen’ toe in een gesimuleerd intakegesprek (contractering) met de opdrachtgever, een leidinggevende.
  3. De student in de rol van HR-adviseur past de rollen van partner en van expert toe in de adviesfase van een gesimuleerd adviesgesprek onder zijn regie.
  4. De student in de rol van HR-adviseur analyseert vanuit meerdere invalshoeken de gegeven problematiek van een casus en komt tot een diagnose van de kern van de problematiek met haar belangrijkste oorzaken. In een gesimuleerd adviesgesprek met de opdrachtgever, een leidinggevende, bespreekt de student die diagnose met als doel een gedeelde opvatting.
  5. De student in de rol van HR-adviseur bespreekt met de opdrachtgever, een leidinggevende, in een gesimuleerd adviesgesprek mogelijke oplossingen voor de gedeelde diagnose (de problematiek)  en komt samen met de opdrachtgever tot een inhoudelijk passend en voor de opdrachtgever acceptabel en haalbaar advies.
  6. De student reflecteert op zijn advies en gespreksvaardigheden in het gesprek met de docent na afloop van het gesimuleerde adviesgesprek met een leidinggevende.
 

Inhoud

Adviseren kent vele vormen. De meesten van ons doen het dagelijks (weet je wat jij moet doen?...) Adviseren kan binnen een groot aantal beroepsgroepen. Artsen adviseren hun patiënten op basis van expertise, winkelmedewerkers adviseren klanten op basis van behoeften en aanbod, et cetera. Het adviseren in organisaties is zelden een eenzijdige zaak waarbij de adviseur de wijsheid in pacht heeft: het betreft een zorgvuldig en in samenwerking tot stand komend proces. Althans, zo is onze perceptie van het advieswerk.
Het werkwoord adviseren impliceert een aantal dingen:
  1. Er is sprake van een interactie tussen adviseur en geadviseerden
  2. Er is sprake van een (wellicht impliciet) vraagstuk
  3. Er is sprake van een context die betekenis geeft aan het vraagstuk
  4. Er is sprake van doelen en / of belangen van zowel geadviseerden als van adviseurs
De HR-professional neemt in de lijst van adviseurs een bijzondere plek in, dat roept op om voor deze bijzondere groep een programma op te tuigen dat aansluit bij die veronderstelde bijzonderheden. Deze bijzonderheden zijn:
  1. Relaties zijn het voertuig van het advies
  2. Opdrachtnemersrol kent een zekere complexiteit
  3. Gedragsverandering is een belangrijke aspect voor HR-adviseurs

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde