Vak: Project Veranderen en ontwikkelen credits: 5

Vakcode
HRVH9VEO
Naam
Project Veranderen en ontwikkelen
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.G. Weering
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Professioneel product - Professioneel product

Leeruitkomsten

  Leeruitkomst
1 De student analyseert en diagnosticeert de vraagstukken van een organisatie en komt tot een probleemdefinitie waarin hoofdlijnen en bijzaken worden onderscheiden.
2 De student maakt bij deze diagnose gebruik van een vooraf geformuleerde, relevante toolkit van modellen en theorieën die inzicht in de problematiek vergroten en kunnen dienen als basis voor herontwerp (oplossing).
3 De student ontwerpt een samenhangende veranderaanpak die aansluit bij de specifieke problematiek en complexiteit van de organisatie en is in staat deze helder te communiceren (zowel schriftelijk als mondeling).
4 De student formuleert in overleg met de opdrachtgever verbeteracties/interventies
5 De student ontwikkelt een effectieve adviesrelatie met lijn/opdrachtgever en onderhoudt deze opdat hij gevraagd en ongevraagd adviseren en begeleiden waardoor zijn HR expertise door de opdrachtgever gebruikt wordt.
6 De student ontwikkelt begrip en visie op het (theoretische) concept van zelforganisatie en weet deze te vertalen naar de organisatiekundige en veranderkundige implicaties voor de praktijk.

Inhoud

Dit veranderkundige project kan in twee varianten worden afgerond.

 1: door middel van een fictieve, maar zo realistisch mogelijke verandercase voor de organisatie Fokus
 2: Op basis van een praktijkopdracht waarbij de student met een kleine groep een adviestraject afrondt ten aanzien van een veranderkundig vraagstuk rondom zelforganisatie (IWP opdracht).

Variant 1 is gebaseerd op de organisatie Fokus en in beginsel samen met hen ontwikkeld. De algemene informatie die beschikbaar is via www.fokuswonen.nl kan gebruikt worden. Echter het grootste deel van de problematiek in dit project is niet gebaseerd op de actuele situatie bij Fokus; we hebben een aantal zaken uitvergroot.  Er mag ook geen contact worden opgenomen met Fokus om overbelasting van de organisatie te voorkomen.
 
De Fokus-organisatie verzorgt door heel Nederland woonconcepten voor mensen met een ernstig lichamelijke handicap. De organisatie is in relatief korte tijd snel gegroeid en lijkt hier en daar wat op haar grenzen te stuiten. Ook als P&O-er kan men te maken krijgen met actuele en complexe problematiek binnen een organisatie. Dit project leert de student om als P&O-er proactief diverse voorstellen op verschillende P&O-deelgebieden te doen, die op korte termijn tot zichtbare verbeteringen kunnen leiden en die de visie/strategie/doelen van de organisatie ondersteunen en helpen realiseren.
De student werkt gedurende 7 weken aan deze opdracht, aan een stabiele adviesrelatie, een diagnose en een veranderkundig ontwerp en advies.

Variant 2: 
In variant 2 werk je aan een praktijk vraagstuk binnen de Innovatie Werkplaats Future of Work. Deze variant is afhankelijk van beschikbaarheid van opdrachten, en start al in september, bij aanvang van semester 3.1. Neem contact op met het IWP Future of Work, of j.g.weering@pl.hanze.nl



 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde