Vak: Arbeids- en organisatiepsychologie 1 credits: 3

Vakcode
HRVP3AOP
Naam
Arbeids- en organisatiepsychologie 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
E.Y. Baarda
Werkvormen
Toetsen
  • Tentamen AOP 1 - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  1. De student herkent (55%), interpreteert (15%) en past intrapersoonlijke theorieën op het gebied van attitudes en perceptie individueel toe (30%) in een eenvoudige beroepsgerelateerde casus.

  2. De student herkent (55%), interpreteert (15%) en past intrapersoonlijke theorieën op het gebied van persoonlijkheid(skenmerken), emoties en waarden individueel toe (30%) in een eenvoudige beroepsgerelateerde casus.

  3. De student herkent (55%), interpreteert (15%) en past de klassieke en hedendaagse theorieën op het gebied van motivatie individueel toe (30%) in een eenvoudige beroepsgerelateerde casus.

  4. De student herkent (55%), interpreteert (15%) en past interpersoonlijke theorieën op het gebied van cultuur, groepsstructuren en groepsprocessen individueel toe (30%) in een eenvoudige beroepsgerelateerde casus.

  5. De student herkent (55%), interpreteert (15%) en past theorieën op het gebied van leiderschap, macht en politiek individueel toe (30%) in een eenvoudige beroepsgerelateerde casus.

  6. De student herkent (55%), interpreteert (15%) en past theorieën op het gebied van werkstress, bevlogenheid en jobcrafting individueel toe (30%) in een eenvoudige beroepsgerelateerde casus.

Inhoud

Om als organisatie het beste uit je mensen te kunnen halen, is basiskennis over arbeidspsychologie een must.
 
Welk werk past het beste bij welk type persoonlijkheid? Hoe kan het dat de ene werknemer een burnout ontwikkelt en een ander met dezelfde functie niet? Waardoor raken mensen bevlogen? Hoe kan je medewerkers het beste motiveren? Hoe kunnen we verklaren dat mensen zich in groepen anders gedragen dan dat ze op zichzelf hadden gedaan?
 
Arbeidspsychologen proberen deze vragen te beantwoorden door allerlei gedrag, gedachten en emoties ten opzichte van werk te bestuderen.
 
Maar mensen binnen een organisatie staan niet op zichzelf. Ze moeten samenwerken om als organisatie succesvol te kunnen zijn. Het aansturen van een team kan ingewikkeld zijn, bovendien is er sprake van een toenemende diversiteit op de werkvloer.
 
Tot slot kunnen teams niet functioneren als ze het niet eens kunnen worden over wat het gezamenlijke doel is en wat ieders bijdrage daar aan zal zijn. Goed leiderschap kan helpen bij het verkrijgen van deze overeenstemming. Daarnaast zou een goede leider moeten bijdragen aan een sfeer van vertrouwen. Maar wat is goed leiderschap? 
 
 
Beroepsonderwerpen die in deze cursus aan bod komen zijn:
  • Motivatie, jobcrafting en bevlogenheid
  • Interpersoonlijke communicatie
  • Groepsstructuur en groepsprocessen
  • Attitudeontwikkeling en perceptie
  • Persoonlijkheid, emoties en waarden
  • Leiderschap, politiek en macht
  • Werkstress en burnout

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde