Vak: Inzetbaarheid (duurzaam, fit en vitaal) credits: 4

Vakcode
HRVP6FVP
Naam
Inzetbaarheid (duurzaam, fit en vitaal)
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
H.K. Veldman
Werkvormen
Toetsen
  • Eindgesprek - Eindgesprek
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Samen met de projectgroep inventariseert en analyseert de student informatie/inzichten van fictieve opdrachtgevers, doet aanbevelingen voor gezondheidsmanagement respectievelijk verzuim- en vitaliteitsbeleid en presenteert de resultaten en interventies op basis van verworven kennis en inzichten.

Inhoud

Iedere organisatie heeft baat bij vitale medewerkers. Vitale medewerkers zorgen voor een gezonde organisatie. Een gezonde organisatie kent een hogere arbeidsmotivatie, inzetbaarheid en arbeidsproductiviteit en een lager verzuim en personeelsverloop. Werkgevers investeren om die redenen steeds meer in het welzijn en de gezondheid van hun medewerkers, bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezonde leefstijl en de realisatie van een gezonde werkplek. Een integrale aanpak hierin zorgt ervoor dat op meerdere HR terreinen winst wordt behaald.Het is niet alleen een financiƫle afweging. Het gaat ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed werkgeverschap. Investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers is de basis voor een gezonde organisatie.

Als het gaat om verzuim is van een vrijblijvende aanpak geen sprake meer. Verplichtingen voor de werkgever en de werknemer zijn nauwkeurig omschreven in wet- en regelgeving en bij overtreding of het niet-nakomen van de afspraken kunnen de consequenties aanzienlijk zijn. 
Steeds meer organisaties zijn zich ervan bewust dat voorkomen beter is dan genezen. Toch valt er in veel organisaties op dit gebied nog winst te behalen. Een adequate aanpak rondom vitaliteit vraagt inzicht, kennis en investeringen. Inzicht in de eigen organisatie, kennis van o.a. wet- en regelgeving, de spelregels en spelers en investeringen in beleid en interventies. 
 
Zeven weken werken de studenten voor Healthy@Work, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van gezondheidsmanagement: vitaliteit en verzuim. Zij gaan als adviseurs zelfstandig in teams van vier a vijf personen aan de slag met verschillende opdrachten voor verschillende opdrachtgevers. Opdrachten die al voor hen zijn geworven maar ook opdrachten waarvoor zij zelf op zoek moeten gaan naar een opdrachtgever.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde