Vak: HR Accounting credits: 4

Vakcode
HRVP7HRA
Naam
HR Accounting
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
M.M. van Cruijningen
Werkvormen
Toetsen
  • Tentamen HRA - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum
  • Toets Excel - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Toepassen 90%
  • De student kan gegevensbestanden beheren waarbij de mogelijkheden van Excel benut worden om zo efficiënt mogelijk de gegevens te bewerken en te tonen (draaitabellen, absolute celverwijzingen etc.))
  • De student kan een set aan gegevens uit een spreadsheet ordenen en bewerken (sorteren, filteren, opmaken, voorwaardelijke opmaak, verplaatsen,  subtotalen toevoegen)
  • De student kan formules maken en gebruiken in het opzetten van spreadsheets zoals EN, ALS, Aantallen Als, Gemiddelde, Min, Max, Verticaal Zoeken etc. (zie voor een volledige lijst de SHL Excel
  • De student kan relevante en ordelijke grafieken vormgeven op basis van tabellen.
  • De student past rond specifieke (hr-)thema’s als bijvoorbeeld verzuim, kostprijsbepaling, verschillenanalyse, investeringsberekening de voorgeschreven rekenmethoden toe binnen de context van een organisatie.
  • De student stelt,  in de situatie waarin de verschillende standaard posten gegeven zijn, zelfstandig een balans en/of een winst-&verliesrekening op volgens de bestaande richtlijnen
     
Inzicht 5%
  •  De student interpreteert uitkomsten van diverse (hrm)ratio’s en berekeningen binnen de geldende richtlijnen in de bedrijfseconomie en/of binnen de gegeven organisatie specifieke richtlijnen
     
Kennis 5%
  • De student herkent en reproduceert in een gegeven casus verschillende financiële en economische begrippen, modellen en formules, alsmede (hrm)kengetallen uit de gebruikte literatuur en de collegebijeenkomsten op de voorgeschreven wijze

Inhoud

Van een HR-(Human Resource) medewerker wordt gevraagd dat hij/zij zich steeds meer bewust is van de financiële kosten en gevolgen van het personeelswerk dat wordt uitgevoerd in de organisatie. De financiële middelen zijn beperkt en ook de HRM-er kan vaak niet al zijn/haar wensen uitvoeren in de organisatie maar zal keuzes moeten maken. Voor welk project kies je dan? Een investeringsanalyse kan helpen een keuze te maken en om deze vervolgens te onderbouwen naar het management.
De trend is dat de HR-functie steeds zakelijker en daardoor bedrijfsmatiger wordt vormgegeven. Het is daarbij dan noodzakelijk dat de HR-medewerker ook bewust is van de kosten en opbrengsten.. Wat kost bijv. ziekteverzuim of het instrument werving en selectie?
Om met deze financiële kant van HRM aan de slag te kunnen gaan zal er eerst in wat meer algemene zin naar de financiële kant van een organisatie worden gekeken en komen thema’s als de balans, de winst- en  verliesrekening, return on investment, kostensoorten, terugverdientijd en kostprijsberekening  aan bod.
Kennis van en vaardigheid in Excel kan de HR-medewerker helpen om de diverse berekeningen en analyses te maken. Daarom zijn er ook lessen Excel en een tentamen |Excel aan dit studieonderdeel verbonden.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde