Vak: Continue professionele en persoonlijke ontwikkeling van de toekomstige verpleegkundige credits: 5

Vakcode
HVVB19CPO
Naam
Continue professionele en persoonlijke ontwikkeling van de toekomstige verpleegkundige
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
G.W.A. Hingstman
Werkvormen
  • Action learning
  • Individueel
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Stage, werk
Toetsen
  • Verpleegkundig pleidooi - Eindgesprek

Leeruitkomsten

Professionele reflectie (4.4)
De student toont een kritische houding t.a.v. eigen gedrag in relatie tot de patiënt. In diezelfde bewustwording laat de student zien inzicht te hebben in het effect dat het gedrag heeft op de student.
De student is in staat aan elke praktijksituatie betekenis te verlenen en daar een leermoment van te maken.
De verpleegkundige in opleiding benoemt de eigen kwaliteiten die hij/zij belangrijk vindt in het uitoefenen van het vak en heeft besef van dat waar hij/zij nog in moet groeien.
 
Onderzoekende houding (4.1)
De student toont aan continu zichzelf te verdiepen in en op de hoogte te stellen van de relevante ontwikkelingen binnen het vak.
De student laat zien in elke praktijksituatie relevante vragen te kunnen stellen en op basis daarvan een objectieve analyse te kunnen maken.
De student aat zien beargumenteerd van een protocol / richtlijn af te kunnen en durven wijken.
De student consulteert collega’s en andere zorgverleners bij fundamentele keuzes en beslissingen en beargumenteert daarbij wat in zijn/haar optiek fundamentele beslismomenten zijn.
 
Morele sensitiviteit (4.5)
De student geeft blijk van nieuwgierigheid naar de (onderliggende) behoeften van de zorgvrager. Daarin laat de student zien in elke situatie weer de best passende wijze van zorg te verlenen.
De student herkent een moreel of ethisch vraagstuk in de praktijk en maakt deze bespreekbaar met collega’s en / of zorgvrager. Binnen elk moreel of ethisch vraagstuk heeft de student besef van eigen waarden en normen ten aanzien van dit vraagstuk.
 
Professioneel gedrag (7.3)
Op basis van de beroepscode én de eigen normen & waarden toont de student aan hoe hij/zij invulling geeft aan haar (toekomstige) functie als professional.
De student weet de professionele en persoonlijke grenzen te benoemen en daar concrete situaties uit de praktijk als voorbeeld bij aan te halen.
De student geeft structureel constructieve feedback aan collega’s en medestudenten.
De student weet feedback die hij/zij krijgt op zo’n manier te interpreteren dat deze bijdraagt aan zijn/haar ontwikkeling als professional. En laat dit zien in praktijksituaties.
De student laat zien de verantwoordelijkheden te nemen die passen bij zijn/haar functie en positie. Hij/zij weet deze te benoemen, mede aan de hand van praktijkvoorbeelden.
De student geeft in eigen bewoordingen de intrinsieke beroepstrots weer. 

Verpleegkundig leiderschap (6.1)
De student heeft inzicht in de betekenis en het belang van verpleegkundig leiderschap, op individueel en organisatieniveau. 
De student kent de aspecten die het functioneren van een ‘verpleegkundig leider’ kenmerken en kan deze koppelen aan de eigen startpositie als verpleegkundig leider.
De studetn komt ten allen tijde daar waar nodig op voor de zorvrager en dienst informele netwerk
De student voelt zich verantwoordelijk om de standaard van het verpleegkundig beroep hoog te houden.
De student is een assertieve en zelfbewuste beroepsbeoefenaar en een ambassadeur voor het vak (is een rolmodel)

Inhoud

Inleiding
In de jaren dat jij hier student bent, ontwikkel je je tot verpleegkundige. Een bijzonder en waardevol pad, van dag één tot de dag dat je je diploma in ontvangst neemt. Je doet kennis op, ontwikkelt vaardigheden en leert van de ervaringen gaandeweg je opleiding. Daar doorheen vervlochten zit de manier waarop jij je als professional ontwikkelt: hoe zie jij jezelf, je gedrag en het effect daarvan op de patiënt? Hoe ga je om met ethische dilemma’s, welke afwegingen maak je daarin en hoe kom je tot een slotsom? Op welke manier ben je nieuwsgierig? Vragen die zich in de dagelijkse praktijk van een verpleegkundige vaak voordoen, die deels uit boeken te halen zijn of in lessen aan te leren zijn. De antwoorden zitten in jezelf en er antwoord op geven, hoort bij dat pad dat je aflegt. Daarvoor is deze leerlijn.
 
Aan het eind van deze module laat jij zien welke unieke professional jij bent geworden, aan het begin van je loopbaan.
 
Duur / looptijd van de leerlijn
Je werkt gedurende jaar 1, 2, 3 & 4 aan de leerlijn ‘Continue professionele Ontwikkeling’. Kortom: je begint aan het begin van je studie en rondt het af aan het eind van jaar 4.
 
Werken en aantonen van jouw continue professionele ontwikkeling in jaar 3 & 4  vindt plaats tijdens het aangeboden lesprogramma en tijdens de praktijkleerperiodes in ‘het werkveld’. Overal kun je naar eigen inzicht bewijsmateriaal en voorbeelden verzamelen om aan te tonen hoe je als professional groeit.
 
Je professionele ontwikkeling laat je op de volgende manieren zien:

Portfolio
Net als in jaar 1 & 2, werk je in jaar 3 & 4 verder aan je portfolio. De eigen leerdoelen waaraan je in jaar 3 & 4 werkt, volgen logischerwijs op die van jaar 1 & 2. Je gaat als het ware 'een stap hoger'. In dit portfolio verzamel je ‘bewijsmateriaal’ behorend bij de 5 kernbegrippen van CPO. De onderdelen van het portfolio kunnen producten uit andere modules zijn of producten die je speciaal voor dit portfolio ontwikkelt. De onderdelen kunnen verschillende verschijningsvormen hebben: verslag, video-opname, interview, blog, geluidsopname, dagboekfragment etc.
Verplichte onderdelen van het portfolio zijn: een inleiding, actuele CV en een 360-graden feedback.
 
Verpleegkundig Pleidooi
In de 2e helft van semester 4, vindt het Verpleegkundig Pleidooi plaats. Dit is het moment waarop jij ten overstaan van een docent (of met meerdere studenten en twee docenten) jezelf presenteert als beginnend professional. Tijdens dit pleidooi breng je over welke unieke verpleegkundige jij bent. Daarnaast zal de docent (en evt. de aanwezige medestudenten) jou verhelderende en verdiepende vragen stellen over jouw ontwikkeling en de inhoud van jouw portfolio.
 
Aanbod & ondersteuning
In elk semester worden workshops aangeboden over de kernbegrippen:
  1. Professionele reflectie
  2. Onderzoekende houding
  3. Morele sensitiviteit
  4. Professionele houding
  5. Verpleegkundig leiderschap
Je kunt elk semester kiezen aan welke van deze workshops je deelneemt, ter ondersteuning van je professionele ontwikkeling.
Daarnaast kun je tijdens de contactmomenten met docenten sparren over jouw professionele ontwikkeling in het algemeen en de aanleg van je portfolio in het bijzonder. Daarin heb je zelf een verantwoordelijkheid: je koppelt leermomenten aan de leeruitkomsten van jouw professionele ontwikkeling.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde